Snow Patrol

Snow Patrol bestaat uit leadzanger en gitarist Gary Lightbody, bassist Paul Wilson, drummer Jonny Quinn, gitarist Nathan Connolly en toetsenist Tom Simpson. Mede-oprichter Mark McClelland verlaat in 2005 de band.

Gary Lightbody en Mark McClelland zitten in 1994 beiden op Dundee University in Schotland. Muzikaal klikt het gelijk tussen de heren en ze houden van dezelfde bands. Het idee om een eigen band op te richten ontstaat al snel.

Polar Bear

In eerste instantie noemen ze zichzelf Polar Bear. Deze naam wordt echter ook gebruikt door de ex-bassist van Jane's Addiction. Wanneer het tot een rechtzaak dreigt te komen, besluiten McClelland en Lightbody een andere winterse naam te kiezen: Snow Patrol.

(The) Snow Patrol

Snow Patrol wordt getekend door het Schotse label Jeepster Records. Onder dit label verschijnt in 1998 het debuutalbum Songs For Polar Bears. Drie jaar later wordt ook het album When It’s All Over We Still Have To Clear Up uitgebracht bij Jeepster Records. De relatie tussen de band en het label is dan al niet erg goed meer. Jeepster wil dat Snow Patrol haar naam verandert in iets met The. Dit vanwege het succes van bands als The White Stripes en The Strokes. De band besluit om haar oude vertrouwde naam te behouden en bij het label weg te gaan.

Final Straw

Het zelfvertrouwen wordt al snel beloond. Een demo van het album Final Straw wordt opgepikt door Polydor UK. Snow Patrol duikt vervolgens de studio in en neemt daar het album op. Final Straw wordt in 2004 uitgebracht en de eerste single van het album, 'Run', wordt een grote hit. In de Verenigde Staten worden 250.000 exemplaren van het album verkocht.

Nieuwe samenstelling

Bassist Mark McClelland verlaat begin 2005 de band. Zijn plaats wordt ingenomen door Paul Wilson. Verder wordt toetsenist Tom Simpson een vast lid van de band.

Live8

Snow Patrol staat in de zomer van 2005 op het Live 8-podium in Hyde Park in Londen. Tevens is de band één van de support-acts tijdens de U2 Vertigo Tour. Na deze optredens en hun eigen Final Straw-tour, neemt de band een aantal weken vrij. Daarna wordt gestart met de opname van een nieuw album.

Pinkpop 2007

Na een uitverkochte show in de Utrechtse Vredenburg in oktober 2006 treedt Snow Patrol in februari 2007 op in de Heineken Music Hall. In het Pinksterweekend spelen de Schotten op Pinkpop.

Up To Now

De mannen van Snow Patrol hebben een flink portfolio opgebouwd en vinden het in 2009 tijd voor een compilatiealbum. Dit verzamelalbum, Up To Now, staat vol met oud materiaal en b-kanten, maar de band verrijkt de plaat ook met wat nieuw materiaal. 'Just Say Yes' is de eerste single van deze plaat en belandt al snel op de eerste plaats in de Nederlandse hitlijsten.

Soundtrack voor Divergent

Snow Patrol maakt voor de soundtrack van de Amerikaanse film Divergent het liedje 'I Won't Let You Go'. Divergent is een verfilming van het gelijknamige populaire tienerboek, geschreven door Veronica Roth. In de thriller spelen onder andere grote sterren als Shailene Woodley, Theo James and Kate Winslet. De film draait vanaf begin april 2014 in de Nederlandse bioscopen. Het liedje wordt in februari 2014 uitgebracht. De volledige soundtrack van de film verschijnt 11 maart 2014.

Top 2000

In de 23e editie van de Top 2000 staat Snow Patrol met de volgende noteringen:

  • 103: Chasing Cars
  • 391: Run
  • 136: Just Say Yes
  • 1583: Shut Your Eyes

Sunday Morning Classic

Oei, dat was moeilijk kiezen... Uiteindelijk hebben we op 6 augustus 2023 als Sunday Morning Classic gekozen voor het 4e studio album uit 2006: Eyes Open.

Hoewel 'Hands Open' de eerste single is in de Verenigde Staten, bestormt 'Chasing Cars' op hetzelfde moment de Amerikaanse download- en hitlijst. Dit gebeurt nadat het nummer te horen is in een aflevering van de populaire serie Grey's Anatomy. 'Chasing Cars' wordt ook in Nederland een grote hit. Het nummer staat in februari 2007 precies een half jaar in de Mega Top 50. In dezelfde maand wordt de nieuwe single 'Shut Your Eyes' in Nederland gereleased.

Na het uitgebreide toeren ter promotie van het derde studioalbum Final Straw, besloot de band na een pauze van zes weken een begin te maken met het vierde album. Daarvoor bracht de groep tijdens de Amerikaanse tourperiodes door in de studio's en debuteerden Chasing Cars, It's Beginning to Get to Me en Your Halo bij enkele optredens. Voor het opnemen had de band meer ruimte en geld beschikbaar om dit in goede lijnen te doen. Dit is in tegenstelling tot Final Straw waar door tijdgebrek en weinig geld dit nauwelijks mogelijk was. Het grootste gedeelte van het album is opgenomen in de Parkgate Studios in het Verenigd Koninkrijk en het album werd afgerond in de Grouse Lodge Studios te Ierland. Voor het opnemen sloot de band zich in The Roundhouse, een op een heuvel gebouwd huisje in Dingle, Ierland af van de buitenwereld. Dit deden zij in navolging van Kate Bush, nadat zij hoorden dat haar album ook op deze locatie was opgenomen. De band noemde het plaatsje melancholisch en dramatisch, met zicht over de Atlantische Oceaan. In deze fase kreeg de band de kans zich binden met Paul Wilson, de nieuwe bassist na het vertrek van Mark McClelland. Volgens gitarist Nathan Connolly was het voor de band goed dat zij zich afsloten, om zo elkaar opnieuw te leren kennen na de lange en uitputtende tourschema's. Na de sessies in Ierland, ging de band terug naar Glasgow, Schotland om verder te schrijven op te nemen. In een sessie in een plaatselijke opnamestudio ontstonden aan de hand van Connolly, Wilson en zanger en schrijver Gary Lightbody ruim dertig nummers mee en werkten daar met producer Garrett "Jacknife" Lee aan. Lee hielp de band ook met voorganger Final Straw uit 2003 en op de latere A Hundred Million Suns uit 2009. De band nam ook enkele nummers op in de Londense The Garden.

Onder een van de vroeg afgeronde nummers bevond zich Chasing Cars, dat naar zijn zeggen het puurste liefdesliedje is dat hij ooit heeft geschreven. Waar de meeste nummers met de liefde als thema een zwart randje hebben, ontbreekt dit in het nummer. De zanger noemde het nummer in de studioversie "groots". Het nummer Make this Go on Forever is een van de laatst geschreven nummers en aan It's Beginning to Get to Me is een tijdje gewerkt. Lightbody gaf toe dat de band een tijd niet aan het nummer had gedacht en later weer aan werkte, waardoor het steviger en als een "echte monster" klonk. Andere nummers die vroeg waren afgerond, waren You're All I Have, Open Your Eyes, The Only Noise en You Could Be Happy. Folkzangeres Martha Wainwright werd uitgenodigd voor een samenwerking. Een van de albums die de bandleden vaak luisterden, was de ep Bloody Mother Fucking Asshole van folkzangeres Martha Wainwright. Lee kwam hierdoor op het idee dat de stemmen van Wainwright en Lightbody goed met samen konden werken. Uit de Schotse kant kwam het verzoek aan de zangeres of zij geïnteresseerd zou zijn in een eventuele samenwerking en Wainwright vroeg de band vervolgens om het nummer. De band had echter nog geen potentieel nummer klaarstaan en begon te werken aan een nummer dat uiteindelijk met Set the Fire to the Third Bar werd uitgebracht op single. Lightbody schreef drie maanden aan songteksten van nummers op het album en vond het hier en daar erg duister klinken. Met de samenwerking in gedachten, schreef Lightbody het nummer in twintig minuten en noemde het een opluchting vanwege de themaverandering. Hij omschreef het nummer als een liefdesaubade aan Wainwrights stem. "The Third Bar" verwijst naar Lightbody's kindertijd, waarin de verwarming enkele klikken (bar's) omhoog gezet moest worden om meer warmte uit te stralen. Deze verwijzing kwam bij de schrijver op nadat hij in een koude kamer in de winter van 2005 aan het schrijven was. Daarnaast laat het de baken van warmte van een nummer over afstand en het proberen iemand te bereiken zien.

Bron: NPO en Wikipedia
Foto: Tammy Lo en Sam Durrant

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede