Spandau Ballet

Spandau Ballet is een Britse new romantic popgroep die in de jaren '80 een dozijn hits scoort. De band wordt in 1976 opgericht door zanger en tekstschrijver Gary Kemp (geboren op 16 oktober 1959) en gitarist Steve Norman (geboren op 25 maart 1960), twee schoolvrienden met een gedeelde muzieksmaak.  Al snel krijgen ze versterking van drummer John Keeble (geboren op 6 juli 1959), bassist Michael Ellison (al snel vervangen door Richard Miller) en zanger Tony Hadley (geboren op 2 juni 1960).

In 1980 brengen zij hun debuutsingle 'To Cut A Long Story Short' uit. Een jaar later volgt hun albumSpandau Ballet Journeys To Glory. Een album dat veel lof ontvangt. In dat zelfde jaar scoort de band een hit met hun single 'Chant No. 1'. Een echte doorbraak maken de bandleden mee wanneer zij in nette pakken verschijnen en hun album True uitbrengen. Er vindt een wisseling van bandleden plaats en een achtergrondkoor toert met de mannen mee.

In 1988 word de single 'Raw' uitgebracht. Na de single spelen de broers Kemp mee in een gangsterfilm en ligt het muziekmaken even stil. Een jaar later gaat de band uit elkaar, al dan niet officieel.

In maart 2015 gaf de band voor het laatst een concert in Nederland met Tony Hadley. Begin juli 2017 kondigde hij zijn vertrek aan "wegens omstandigheden buiten mijn invloed". De overige leden waren al in september 2016 op de hoogte gesteld. Tony Hadley werd vervangen door Ross William Wilde, een jonge zanger/acteur. 7 juli 2018 werd hij voorgesteld aan het publiek waarna er een tournee kwam die 27 en 28 oktober 2018 Nederland aandeed. Vijf maanden later was ook deze bezetting verleden tijd.

Sunday morning classic: True

Op 2 mei 2021 waren de mannen van Spandau Ballet onze Sunday Morning Classics met het uit 1983 stammende album "True".  

Spandau Ballet is qua populariteit een beetje een rare band. In de voorhoede van de New Romantic-beweging van de jaren 80 was het succes van Spandau Ballet een allegaartje. Ze kwamen de Britse hitparade binnen in 1980 met het nummer 'To Cut A Long Story Short', (het enige goede nummer op hun debuutalbum, Journeys To Glory) om gemengde resultaten te behalen met hun opvolger Diamond, die een stuk sterker was als geheel, maar leverde niet veel succes op in de hitlijsten. Vandaar dat we bij True komen, dat een stilistische verandering in het geluid en beeld van de band liet zien, voor een strak, volwassen hedendaags gevoel in de trant van het Make it Big-tijdperk. De singles van het album oogstten internationaal succes en waren het laatste (en misschien enige) album dat lovende kritieken kreeg. 

Zoals zoveel andere popalbums uit de jaren 80, werd True geschreven met een specifiek doel voor ogen, om singles in de hitlijsten te krijgen. Als een album als geheel zorgt dit voor een ongevarieerde reeks nummers in termen van geluid en compositie, hoewel niet per se slechte nummers op zich. Al deze nummers worden in wezen aangedreven door synth-geluiden en veerkrachtige baslijnen, waardoor zanger Tony Hadley in de voorhoede van de mix kan worden geplaatst. Er is helaas zo weinig variatie in dit geluid gecombineerd met een sterk dogma om de traditionele popsongstructuur te volgen, dat dit album slechts gedoseerd werkt.

Dat gezegd hebbende, slaagde de band erin om twee fantastische nummers uit te spuwen. 'Gold' maakt min of meer de repetitieve songwriting goed en laat de beste vocale uitvoering op het album zien (hoewel ook enkele van de meest goedkope back-upvocalen die je ooit zult horen). De grootste hit van de band, 'True', is in wezen een eerbetoon aan het Marvin Gaye-geluid, en is een leuke onderbreking omdat het een enigszins ander geluid heeft dan de rest van het album omdat het erg relaxed is.

De zwakkere nummers als 'Lifeline' en 'Foundation' werken niet vanwege het snellere, upbeat tempo dat de band deze nummers wilde geven en de irritante gelaagdheid en/of backing vocals helpen ook niet mee. Hoewel de band punten krijgt voor inspanning, zijn ze gewoon veel effectiever als Hadley zijn longen uit zijn lijf kan zingen en naar hartelust kan volhouden. Hoewel dit het beste studioalbum van Spandau Ballet is, kunnen informele fans van de band beter Gold: The Best of Spandau Ballet kopen, een verzameling van de grootste hits.

Bron: NPO, Jan Liebregst en Wikipedia

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede