Steely Dan

Steely Dan wordt opgericht door Donald Fagen (10 -01-1948)  en Walter Becker (20-02-1950 | 03-09-2017) . Ze studeren beide aan de Bard universiteit en komen erachter dat ze een gedeelde liefde voor jazz, pop, blues, en R&B hebben. Ze beginnen samen nummers te schrijven en voeren deze uit met verschillende bands. In 1969 hebben besluiten ze hun nummers professioneel aan de man te gaan brengen.

Steely DanZe komen uiteindelijk terecht in de band van Jay And The Americans en toeren door de VS. In 1971 gaan ze aan de gang als songwriters in Los Angeles. Ze schrijven popnummers, maar proberen ondertussen ook een eigen band op te richten. Dit lukt, en in 1972 brengt de band het album Can't Buy A Thrill uit. De band noemt zich Steely Dan, de naam van een vibrator  uit het boek 'Naked Lunch' van William Burroughs.

Toeren

De band bestaat naast Fagen en Becker uit gitaristen Denny Dias en Skunk Baxter, drummer Jim Hodder, en toetsenist/zanger David Palm. Het album doet het goed in de verkoop, maar de band krijgt veel kritiek over hun optredens. Ze zijn het live spelen niet gewend en hierdoor keert het publiek zich snel tegen de band. De opvolger, Countdown To Ecstasy, ontvangt goede kritieken, maar de verkoopcijfers vallen tegen.

Rikki Don't Lose That Number

Drummer Hodder wordt vervangen door Jeff Pocaro en vlak voor de opnames van het album Pretzel Logic wordt toetsenist Michael McDonald bij de band gehaald. Het album brengt de single ‘Rikki Don't Lose That Number’ voort die in Nederland de top-20 haalt. De band besluit na de promotietoer voor Pretzel Logic te stoppen met toeren en enkel een studioband te worden.

Albums

Voor het album Katy Lied gebruikt de groep een aantal verschillende studiomuzikanten. The Royal Scam is de opvolger van Katy Lied en brengt verder geen verassingen. Beide platen verkopen goed, maar Steely Dan vervalt niet in herhaling. In 1977 komt het album Aja uit. De band brengt op deze plaat veel jazzinvloeden en de reacties zijn zeer goed. De plaat wordt het best verkopende Steely Dan album. Vervolgens wordt het door enkele problemen met de platenmaatschappij vrij stil rond de band, pas aan het einde van 1980 komt de band met een nieuw album, Gaucho. Dit album blijkt ook weer een succes. In 1981 gaat de groep uit elkaar, Fagen en Becker brengen solo-albums uit en treden ook samen op. In 2000 verschijnt er weer een nieuw album, Two Against Nature, en gaan ze voor het eerst in jaren weer op toernee. In 2003 verschijnt het laatste album Everything Must Go.

De laatste optredens met Walter Becker waren in april 2017. Vanwege zijn ziekte kon hij aan de laatste concerten niet meer meedoen en Walter Becker stierf in september 2017 aan de gevolgen van slokdarmkanker. Donald Fagen startte hierna met een nieuwe begeleidingsband The Nightflyers.

Top 2000

In de 23e editie van de Top 2000 staat Steely Dan slechts met één notering:

  • 1838: Do It Again

Sunday Morning Classics: Can't Buy A Thrill

Op zondag 23 januari 2022 waren de mannen van Steely Dan onze gasten als Sunday Morning Classis met hun debuutalbum Can't Buy A Thrill.

Wat een onvervalst bundeltje plezier, deze debuutplaat van Steely Dan. Het leeft, het bruist en voornamelijk; het is zo onweerstaanbaar catchy. De progressie van de akkoorden terwijl de solo’s elkaar overlappen, het lijkt soms zo eenvoudig maar het is zó vakkundig in elkaar gedraaid. Het voelen als ‘van punt A naar punt B’ liedjes, maar een aandachtige luisterbeurt bewijzen toch echt het tegendeel. De teksten en de vibes op het album zijn geïnjecteerd met een introspectief optimisme (die niet altijd zo vanzelfsprekend is, als je enkel op de teksten af zou gaan) en daarmee vangen Becker en Fagen iets unieks. De mannen ademen ook muziek, wat maar al te goed te horen is in de fade-outs waar ze er vaak nog op los jammen en je ineens in de verte weer een hele nieuwe hook hoort.

Hoewel Fagen de leadzang verzorgde voor het grootste deel van de nummers op het album, had hij geen vertrouwen in zijn live optreden. Dus schakelde de band David Palmer in om live de “frontman” te zijn en Palmer zong ook de lead op een aantal nummers op het album. Na een korte tijd werden Fagen en Becker echter ontevreden over Palmers interpretatie van de nummers en dit, in combinatie met het feit dat de grote hits van het album met Fagen op lead vocals, leidde ertoe dat Palmer in 1973 uit de band ging, waarbij Fagen lead vocals voor de rest van de carrière van Steely Dan voor zijn rekening nam.

"Do It Again" werd in november 1972 uitgebracht als single en behaalde de zesde plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100, waarmee het na de nummer 4-hit "Rikki Don't Lose That Number" de grootste hit is voor de band in hun thuisland. In Nederland kwam de single tot de vijftiende plaats in de Top 40 en de tiende plaats in de Daverende Dertig.

"Do It Again" is door de jaren heen door een aantal artiesten gecoverd. Waylon Jennings zette het in 1980 op zijn album Music Man. De Italiaanse groep Club House bracht in 1983 "Do It Again Medley with Billie Jean" uit, waarin het nummer in een medley met "Billie Jean" van Michael Jackson werd uitgevoerd. In 1988 bracht de Oostenrijkse zanger Falco een cover uit op zijn album Wiener Blut, die hij later op single uitbracht. In 1997 coverde Paul Hardcastle het nummer op zijn album Cover to Cover. In 2017 zetten Lydia Lunch en Cypress Grove hun versie op het album Under the Covers.

Dit is een zeldzaam goede debuutplaat, maar het was in feite nog maar een voorbode van wat er daarna komen ging. Een 14e plaats in de 100 Greatest Albums of 1972 en in de huidige chart over dat jaar van best ever albums lijkt mij wel terecht.

Bron: NPO en diverse websites

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede