Stef Bos

De eerste podiumervaring doet socioloog Stef Bos (1961) in zijn studententijd op met het cabaretduo Kaliber. In 1981 wint Kaliber de publieksprijs van het fameuze cabaretfestival Camaretten in Delft.

Na afloop van zijn studie trekt hij naar Antwerpen om van 1984 tot en met 1988 aan Studio Herman Stef Bos in zijn jonge jarenTeirlinck kleinkunst te studeren. Na zijn studie speelt Stef onder meer bij toneelgezelschap Oud Huis Stekelbees in Gent en schrijft hij teksten en muziek. Zo zijn in 1989 tekst en muziek van de Belgische Eurovisie Songfestival-inzending 'Door De Wind' van zijn hand. Na onder meer voor de populaire Belgische band Clouseau geschreven te hebben, gaat de twintiger voor zichzelf schrijven. Zijn eerste single 'Is Dit Nu Later' komt uit in 1990.

Het debuutalbum Is Dit Nu Later volgt in het najaar van datzelfde jaar. Wanneer in februari 1991 de single 'Papa' uitkomt, kent al snel een groot publiek zijn naam. 'Papa' is een dikke hit in Nederland en België. Het singlesucces komt de verkoopcijfers van Is Dit Nu Later ten goede: het wordt dubbel platina. Stef Bos neemt in datzelfde jaar een Zilveren Harp en een Edison in ontvangst. Voor het theaterconcert Tussen De Liefde En De Leegte (naar het gelijknamige album uit 1992) krijgt Stef in 1993 de Pall Mall Exportprijs.

In 2000 ontvangt Stef Bos een Gouden Harp voor zijn werk en zijn tweede Edison, dit keer voor het album Zien. Het jaar erop verschijnt Mpumalanga Tot Die Kaap. Dit album is het resultaat van zijn vele muzikale reizen door Zuid-Afrika. Elke reis speelde Stef weer met nieuwe muzikanten, ontstonden er ideeën, liedjes, melodietjes. In samenwerking met de vele muzikanten waar de liedjes mee ontstaan zijn, zijn ze ook opgenomen. Stef brengt in 2014 zijn dertiende studioalbum Mooie Waanzinnige Wereld uit. Eerste single is het nummer 'Beter Mens'. Naar eigen zeggen had de zanger deze track nooit geschreven zonder zijn zoon.

In 2020 nam Stef deel aan het programma “Beste Zangers”.  Stef Bos staat met drie platen in de Top 2000 waarbij “Papa”de hoogst genoteerde is op #31.

Sunday Morning Classics: Is Dit Nu Later

Op 11 juli 2021 was Stef Bos onze Sunday Morning Classic met het album " Is Dit Nu Later".

Is Dit Nu Later is het debuut van Stef Bos en wordt gezien als de'bekendste' in z'n discografie, tevens ook één van z'n betere. Singles waren Is Dit Nou Later en Gek Zijn Is Gezond. Het bekend worden van Papa, wat iets later zou volgen, zou van Stef Bos wel een gevestigde naam maken. Nog steeds wordt zijn volledige muzikale carrière door velen (enkel) gelinkt aan dat éne nummer.

Het album begint met een mooie contradictie. Niets is sterker dan de stilte. Bij dit nummer zit de kracht hem in de melodie. Wat Een Wonder is samen met We Doen Het Zelf en Gek Zijn Is Gezond de meer up-tempo songs van het album. De eerste twee mogen er nog zijn; het zijn één-in-een-dozijn popnummertjes, maar storen doen ze niet. Gek Zijn Is Gezond daarentegen te speels, te kinderlijk, te onserieus. Afscheid kan er dan wel weer mee door. Maar opnieuw is het niet zo aangrijpend als ik zou willen. Het laat me af en toe wat meezingen, en heeft hoogstens een licht melancholisch gevoel.

Is Dit Nu Later is van een hoger niveau. Die verontwaardigheid en onzekerheid in z'n stem, in combinatie met een meeslepende melodie, pakt goed uit. Ook De Eenvoud is een hoogtepunt. Een sterke tekst, een rustgevend maar bewustmakend stemgeluid. Daarna komen nog Als Dat Genoeg Is en Papa, wat alweer puur genieten is. Vroeger Is Voorbij doet me dan weer minder, en ik vind vooral het thema wat banaal overkomen. Wodka daarentegen is wel een topper. De opbouw in dit nummer is sterk, de sfeer zit erin’’. Daarna zakt het niveau terug wat in met Hier Vertrok De Trein. Deze song wil dramatisch klinken, maar slaagt er voor mij niet echt in.

M'n Hart Gevolgd is een neutrale afsluiter.Wat me opvalt is dat de instrumentatie wel iets te veel gezien wordt als bijzaak. Dit album probeert het kleine (on)geluk van de mens samen te vatten, en is daar eigenlijk wel in geslaagd door topnummers als De Eenvoud en de titeltrack.

(bron: Jan Liebregts en  NPO)

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede