Stromae

Paul van Haver gaat als electroproducer/rapper door het leven als Stromae. Al van jongs af aan heeft deze half-Rwandese Belg een enorme interesse voor muziek. Na een korte carrière als rapper, lid van een rapgroep en een muziekopleiding scoort hij in 2009 een eerste hit met 'Alors On Danse'. Een jaartje daarna bereikt deze single Nederland. Stromae staat bekend om zijn maatschappijkritische teksten.

Paul van Haver ziet in maart 1985 het levenslicht in de hoofdstad van België. Daar in Brussel groeit de half Rwandese/half Belgische jongen op en al op zijn elfde wil hij muziek maken. Wat doe je dan als kleine jongen? Dan ga je naar de muziekschool. Op l'Académie Musicale de Jette leert hij over de muziekgeschiedenis en hoe hij moet drummen.

Stromae

Paul begint rond het jaar 2000 met rappen en kiest de artiestennaam Opmaestro, maar niet lang daarna besluit hij deze alweer te veranderen. Hij draait de twee lettergrepen van het woord 'maestro' om en zo is zijn artiestennaam geboren.

Opleiding

Ondertussen belandt Paul als gewone jongen ook gewoon op school. Hij werkt in de fastfood industrie om zo zijn opleiding op zijn privéschool te kunnen betalen. Zijn cijfers zijn daar ondermaats en hij verruilt deze opleiding voor een aan l'Institut National de Radioélectricité et Cinématographie. Daar komt zijn muzikale carrière van de grond.

Muzikaal succes

De eerste EP van Stromae heet Juste un cerveau, un flow, un fond et un mic komt uit in 2007 en is het begin van het muzikale succes van de Belg. Binnen de kortste keren heeft hij een platendeal en een netwerk binnen de Belgische radiowereld. Op zijn debuutalbum Cheese uit 2010 staat onder meer de track 'Alors On Dance'. Deze dansbare zomerklanken komen terecht op de eerste plaats van de charts van onder meer België, Duitsland, Frankrijk en China. Nederland ontvangt in de zomer van 2010 de single vol enthousiasme.

Top 2000

In de 23e editie van de Top 2000 staat Stromae met de volgende noteringen:

  • 203: Formidable
  • 410: Papaoutai
  • 690: Alors On Danse
  • 1229: Tous Les Memes

Sunday Morning Classic

Op 18 december 2022 wist Stromae het podium van De Platenbar te beklimmen met zijn Sunday Morning Classic album Racine Carrée (vierkantswortel) uit 2013.

Met de single 'Papaoutai' is Stromae terug van weggeweest, want het nummer wordt binnen no-time een van de zomerhits van 2013. In de track zingt Stromae over zijn vader die hij slechts drie keer in zijn hele leven heeft gezien. Het woord Papaoutai is een verwijzing naar de Franse zin 'Papa, où t'es?' (Papa, waar ben jij?).

Ook andere nummers als 'Formidable', 'Tous Les Mêmes' en 'Ta Fête' van het album Racine Carrée slaan aan. Stromae komt in december 2013 langs bij de dj's van het Glazen Huis in Leeuwarden. Ook 2014 is een goed jaar voor Stromae: hij staat in Heineken Music Hall, betreedt het podium van Pinkpop 2014 en doet in het najaar de Ziggo Dome Amsterdam aan.

Het album bespreekt thema's als vervreemding door sociale netwerken, relatieproblemen, discriminatie, sigaretten en longkanker, aids en afwezige vaderfiguren. Het werd opgenomen in een kelder en was volgens Stromae een poging om Caraïbische en Afrikaanse muziek te combineren met zijn kenmerkende dancebeats. Ook Jacques Brel was een invloed op het werk van Stromae. Het nummer Ave Cesaria is dan weer een eerbetoon aan de Kaapverdische folkzangeres Cesária Évora.

Hoewel er autobiografische elementen in het album aan bod komen, zijn er ook heel wat zaken die niet op het leven van Stromae gebaseerd zijn. "Natuurlijk zijn er kleine dingen die doorsijpelen uit mijn eigen leven, maar ik hou toch een zekere afstand," verklaarde de artiest in een interview

Op 8 februari 2014 sleepte Stromae ook acht Music Industry Awards in de wacht.

Bron: NPO
Foto: free use en publiek domein

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede