Sugarhill Gang

De mannen van Sugarhill Gang schreven bijna veertig jaar geleden geschiedenis met hun nummer ““Rapper’s Delight”. Het nummer veranderde de muziekgeschiedenis. De single uit 1979 liet het grote publiek kennismaken met rap, een niet gezongen, maar gesproken tekst op de ritme van muziek. Aan de lange 12" uitvoering leek wel geen einde te komen (bijna 15 minuten).Het is mij nooit gelukt om de hele lange versie mee te zingen.

,,Ik draaide als dj en begon af en toe mee te rappen”, zegt Guy O’Brien alias Master Gee van SugarhillSugarhill Gang Gang. ,,Dat deden we vaak op feestjes. Maar niemand dacht eraan om het commercieel te gaan doen. Tot dat Sylvia Robinson van het hip-hop-label Sugar Hill een rap-plaat wilde maken en in New Jersey –waar zij woonde- naar talent zocht.” Guy O’Brien deed mee aan de audities, Big Bank Hank, een pizzabakker, ook. En ook Michael Wonder Mike Wright waagde zijn kans. Het verhaal wil dat Sylvia Robinson geen keuze kon maken en ze daarom alle drie maar een contract aan bood. De Sugarhill Gang was geboren.

Rap en het verwante genre hip-hop waren niet nieuw; het werd al jaren gedaan op feestjes in de zwarte wijken van New Jersey, Manhattan en de Bronx. Er was zelfs een felle concurrentie tussen de gangs in die New Yorkse wijken. Maar nog nooit was rap commercieel geëxploiteerd. Laat staan dat het op vinyl werd uitgebracht. Guy O’Brien: ,,‘Good Times’van Chic vonden wij een geschikt nummer om er een sample ervan te gebruiken in onze eerste opname. Nile Rodgers van Chic was er aanvankelijk niet zo gelukkig mee, maar we hebben begrepen dat hij er later toch wel enigszins trots op was dat ‘Rapper’s Delight’zo’n succes is geworden.” Michael Wright vult aan: ,,Op feestjes konden we uren achter elkaar rappen. We gaven de microfoons aan elkaar door en dat ging maar door. In de studio hadden we moeite om in een compacte tijd een song op te nemen. De langste versie van ‘Rapper’s Delight’duurt geloof ik bijna 20 minuten.” ‘Rapper’s Delight’zou echter de eerste en enige hit blijven voor Sugar Hill Gang. Maar wel eentje die nu nog steeds door bijna iedereen probleemloos wordt herkend.

(bron ED)

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede