Talk Talk

Vanaf het eerste moment verkocht..

Mark Hollis is in 2019 veel te vroeg overleden, such a shame!

Talk Talk

Talk Talk was een Britse band die bestond van 1981 tot 1991. De band stond vooral bekend om de overgang van de new romantic-stroming, waar hij in het begin van zijn carrière bij ingedeeld werd, richting een meer atmosferisch geluid, eind jaren tachtig en begin jaren negentig. Hiermee was Talk Talk een van de pioniers van het postrockgenre.

De band bestond aanvankelijk uit Mark Hollis (zang), Paul Webb (bas), Lee Harris (drums) en SimonTalk Talk Brenner (toetsen). In deze bezetting verscheen in 1982 The party's over, een album met synthesizerpop. Brenner verliet de band in 1983 en werd officieel niet vervangen. Producer Tim Friese-Greene zou hierna echter, ook als toetsenist en songschrijver, in belangrijke mate aan het geluid van Talk Talk bijdragen. De band verving de oorspronkelijke poppy stijl gaandeweg door een meer experimentele benadering en zeer uitgesponnen klankbeeld. Vooral vanaf het derde album, The Colour of Spring uit 1986, sloeg de band een minder commerciële richting in, resulterend in de experimentele albums Spirit of Eden (1988) en Laughing Stock (1991). Na deze albums, die op lovende kritieken konden rekenen maar commercieel niet goed liepen, ging de band uit elkaar.

De verschillende muzikanten doken sindsdien nog op verschillende platen op: Mark Hollis maakte een ingetogen, verstild soloalbum,Tim Friese-Greene maakte onder de naam Heligoland enkele albums die in het verlengde liggen van de laatste Talk Talk-platen, en Paul Webb en Lee Harris vormden samen de band .O.rang (ook wel 'O'rang). Webb maakte met Beth Gibbons, de zangeres van Portishead, het album Out of Season (2002). Ook werkte Harris actief mee aan het tweede album van de post-rockpioniers Bark Psychosis, getiteld Codename: Dustsucker. De stijl die de band in de tweede helft van haar carrière ontwikkelde, vond eind jaren negentig navolging in de muziek van onder andere Godspeed You! Black Emperor, Mogwai en enkele jaren later ook het experimentele IJslandse collectief Sigur Ró.

In 1998 trok Mark Hollis zich terug uit de muziekwereld. "Ik koos voor mijn gezin", zei hij daarover later in een interview. "Misschien kunnen anderen het wel, maar ik kan niet op tournee gaan en tegelijkertijd een goede vader zijn."  Mark Hollis overleed op 25 februari 2019 na een kort ziekbed. Daarmee is de hoop op reünie voorgoed van de baan.

Sunday Morning Classics : The Coulor of Spring

Niet in de laatste plaats om het nummer Life’s What You Make It lag op 26 september 2021  het derde studio album uit 1986 op onze draaitafel als Sunday Morning Classic. Het album liet de band in enorme muzikale groei horen en bleek gelijk hun eerste meesterwerk. Met de albums Talk Talk (1982) en It’s My Life (1984) had de band uit London laten horen aanstekelijke songs te kunnen schrijven. Al werden deze songs wel grotendeels gedreven door een gemakkelijk in het oor liggende poppy sfeer waarbij synthesizers een voorname rol speelden. Met hits als Talk Talk, Such A Shame en It’s My Life werd naamsbekendheid gegenereerd. Vooral buiten hun thuisland opvallend genoeg. The Colour Of Spring is een verzameling songs van een band in optimale creatieve ontwikkeling. Werkelijk alle 8 songs op het album zijn verslavend mooi. Voordat het derde Talk Talk album verscheen was daar reeds de prachtsingle Life’s What You Make It, een song die een andere band liet horen. Een meer organisch en warmer geluid met een prachtige muzikale hook en een Hollis in topvorm. Terecht werd de song een wereldwijde hit. In de Nederlandse Album Top 100 werd het album een nummer één-hit.

Bron: Wiklipedia

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede