Talking Heads

De New Yorkse Talking Heads hebben vanaf het eerste singlesucces (‘Psycho Killer’), maar vooral ook in de jaren ’80 een spoor van invloeden door de popmuziek getrokken. Zijn de Talking Heads in het begin nog nauw verbonden met de punk- en new wave-scene van New York, later wordt het geluid meer en meer doorspekt met invloeden van muziek van overal ter wereld. De derde en vierde door Brian Eno geproduceerde albums Remain In Light en Speaking In Tongues groeien uit tot popklassiekers. "Talking heads" is een Engelse term die verwijst naar onder meer talkshows op televisie, waar presentatoren en hun gasten al pratend het volledige beeld vullen.

Solo-werk

De tour die volgt op Speaking In Tongues vormt de basis van Stop Making Sense, een film van Jonathan Demme. Zanger David Byrne bouwt ondertussen aan een solocarrière en bassiste Tina Weymouth brengt met haar Tom Tom Club het succesnummer ‘Wordy Rappinghood’uit. In 1991 houdt de Talking Heads op te bestaan. David Byrne maakt nog steeds muziek, zo heeft hij met Brian Eno zijn laatste album Everything That Happens Will Happen Today (2008) gemaakt. Ook werkte Byrne met Fatboy Slim, onder andere voor het nummer 'Toe Jam' in 2008.

In 1991 werd de handdoek in de ring gegooid en was het over met de Talking Heads.

Top 2000

In de 23e editie van de Top 2000 stonden de Talking Heads met de volgende noteringen:

  • 550: Slippery People (live)
  • 575: Psycho Killer
  • 844: One In A Lifetime
  • 1151: Road To Nowhere

Sunday Morning Classic: Remain in Light

Op 15 mei 2022 stonde de Talking Heads centraal als Sunday Morning Classic met hun album Remain in Light.

Het album staat op # 39 in de Top 500 Greatest Albums van Rolling Stone (2022). Remain In Light  komt uit in 1980 en is het laatste album dat Brian Eno zou produceren voor de band. Het boterde niet tussen de duo's Byrne/Eno enerzijds en Weymouth/Frantz anderzijds. Tussendoor hadden Byrne & Eno My life in the bush of ghosts uitgebracht als een duo-project zonder de andere Heads.

Op Remain in Light worden de karakteristieke kenmerken van Fear of Music en My life in the bush of ghosts (funk, Afrikaanse ritmes, sampling) nog verder uitgewerkt. Het resultaat is een album waarop vooral veel lange nummers staan met een sterke rol voor keyboards en elektronica en Afrikaanse polyfone ritmes. Om het geluid helemaal compleet te maken huurde het viertal enkele gastmuzikanten in, onder wie een complete koperblazerssectie en de gitarist Adrian Belew, bekend van zijn werk bij Frank Zappa en later bij King Crimson. Het bekendste nummer van dit album is Once in a Lifetime, waarvan de clip ook beroemd is geworden. Andere gastmusici zijn Robert Palmer, Nona Hendryx en Jon Hassell. In 1996 werd het volledige album gecoverd door Phish.

Omdat de rest van de band van mening was dat de artistieke richting van de band al te veel werd bepaald door het duo Byrne/Eno, werd uiteindelijk besloten om de band tussen Eno en de Talking Heads te verbreken. De band zelf nam na afloop van een lange tour even pauze. De bandleden concentreerden zich op verschillende soloprojecten, zoals de Tom Tom Club van Tina Weymouth.

Bron: NPO en Wikipedia
foto: Jean-Luc

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede