The Beatles

Over The Beatles valt enorm veel te schrijven. In 2009 heb ik Frank Zwijnenberg ontmoet. Samen hebben wij in het bestuur van het Tower Festival gezeten. Frank is een echte fan en ik heb hem gevraagd eens een stukje over zijn favoriete band te schrijven.

"In 1963 werd ik geconfronteerd met een nieuw en fris geluid, dat van The Beatles. Ik werd (en wordt) blij van hun muziek, in moeilijke tijden biedt hun muziek troost. Ongelooflijk hoe de stemmen van John Lennon en Paul McCartney harmoniëren. Ik ben zeker ook liefhebber van de muziek van The Rolling Stones maar die van The Beatles staat met vette stip bovenaan en dat heeft tot op heden geen enkele band kunnen benaderen.

Ze speelde bijzondere en onverwachte akkoorden die nog nooit eerder waren gehoord. De rode draad vormden de incidentele akkoorden met hun accidentele, laddervreemde tonen, die aanvankelijk nog in toom werden gehouden maar later meer en meer een eigen volwaardige muzikale rol kregen.

Yesterday. In het begin van het nummer hoor je al direct een modulatie. Het couplet telt zeven maten en mist er dus eigenlijk een: ‘eenvoudig’ maar briljant.

Iets anders wat The Beatles zo bijzonder maakt is Ringo Starr. Hij is namelijk een linkshandige drummer die speelt op een rechtshandig georiënteerde kit. Dit maakt zijn patronen van nature uniek en vaak lastiger na te spelen dan ze aanvankelijk lijken. Dave Grohl van de Foo Fighters zei ooit: “Zonder Ringo zouden de Beatles niet hebben geklonken als de Beatles en als de Beatles niet zo hadden geklonken, zouden we het nu niet over ze hebben.”

Paul McCartney is nog steeds actief en tourt de hele wereld over. Inmiddels heb ik Paul twee keer live mogen zien en bij leven en welzijn zie ik hem in 2020 voor de derde (en waarschijnlijk laatste) keer.

The Beatles

The Beatles waren een popgroep uit de Engelse stad Liverpool. De groep was actief van 1960 tot 1970 en wordt algemeen beschouwd als de invloedrijkste band uit de geschiedenis van de popmuziek/] De bezetting bestond uit John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr; eerdere leden waren Stuart Sutcliffe en Pete Best. Al vrij snel na hun doorbraak kregen de leden van The Beatles te maken met hysterische reacties van voornamelijk jonge tienermeisjes, die tijdens concerten de muziek met hun gegil overstemden. Voor dit gedrag raakte de term “Beatlemania” in zwang. Tijdens hun carrière verrichtten ze pionierswerk in de geluidsstudio, waarvoor ze in brede kring lof oogstten. Onder hun invloed groeide de popmuziek uit van een op Amerikaanse rhythm-and-blues gebaseerd genre tot een veel breder georiënteerde muzieksoort. Met de ontwikkeling en de verfijning van hun muziek, geleid door het songwritersduo Lennon-McCartney, werden The Beatles steeds meer beschouwd als belichaming van de gezamenlijke idealen van de sociaal-culturele revoluties tijdens de jaren zestig.

The Beatles-leden John Lennon en Paul McCartney waren de belangrijkste liedjesschrijvers van het viertal. In hun beginjaren kregen The Beatles via zeelieden singles van Carl Perkins. Ze luisterden die af op een lager toerental om uit te zoeken wat Carl Perkins zong. Op die manier coverden zij onder meer Everybody's Trying to be my baby, Honey Don't en Matchbox. Paul McCartney noemde hem in de documentaire Carl Perkins and Paul McCartney Rareza; "een groot inspirator voor hem, alle Beatles en miljoenen Engelse jongeren".

De andere Amerikaanse artiesten die ze bewonderden en die ze als inspiratiebronnen beschouwden waren Chuck Berry, Little Richard, Fats Domino, Elvis Presley, The Everly Brothers, Buddy Holly, de songwriter Smokey Robinson en, na 1964, de folksinger-songwriter Bob Dylan maar ook Harry Nilsson.

Tot de bekendste nummers van The Beatles behoren: I Want to Hold Your Hand, She Loves You, Yesterday, Michelle, Yellow Submarine, Lucy in the Sky with Diamonds, All You Need Is Love, Hey Jude, Let It Be, Help!, Penny Lane, In My Life, Here Comes the Sun en Strawberry Fields Forever.

The Beatles zijn tot nu toe de bestverkopende band in de geschiedenis, met een geschatte omzet van meer dan 600 miljoen platen wereldwijd.[2][3] De groep staat bovenaan de lijst van de succesvolste ‘Hot 100’-kunstenaars aller tijden van het Amerikaanse Billboard Magazine; in 2015 houdt de groep het record voor de meeste nummers-een op de Billboard Hot 100-lijst met twintig. The Beatles kreeg tien Grammy Awards, een Oscar voor beste originele muziek en vijftien Ivor Novello Awards. Collectief zijn The Beatles opgenomen in de 'Time 100: The Most Important People of the Century', een compilatie van de 100 invloedrijkste personen van de twintigste eeuw van het tijdschrift Time. The Beatles staan nummer 1 op de lijst van de 100 invloedrijkste artiesten die door het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone werd samengesteld. De groep werd ingewijd in de Rock and Roll Hall of Fame in 1988 en alle vier leden individueel tussen 1994 en 2015.

Als echte hoogtepunten in het repertoire gelden de albums A Hard Day's Night (1964, soundtrack van de klassieke film), Rubber Soul (1965), Revolver (1966), Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967), The Beatles (1968) en Abbey Road (1969). Hun album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band uit 1967 geldt als een mijlpaal in de popgeschiedenis.

Sunday Morning Classics : Beatles for Sale

Het legendarische album " Beatles for Sale" lag op 8 maart 2020 bij ons op de draaitafel tijdens de Sunday Morning Classics.

Een nogal sombere, ietwat kille albumhoes, nietwaar? Dat kun je de band echter niet kwalijk nemen. Het album kwam uit aan het einde van 1964. Het kenmerkende jaar van de Beatlemania. Ze braken enorm door in Amerika na hun legendarische optredens van Ed Sullivan, toerden de wereld rond, filmden een klassieke film samen met een groot aantal televisieoptredens, namen twee volledige albums en een aantal singles op, verkochten tonnen aan merchandise en heeft de wereld voor altijd veranderd. Je kunt ze niet de schuld geven van de bleke gezichten die op de omslag van Beatles For Sale zijn gepleisterd. Maar EMI Records (via hun Parlophone-label) had een geweldig jaar met hun ontdekking uit Liverpool en wilde producten in de winkels krijgen voor de lucratieve Kerstperiode.

Ondertussen wThe Beatles for Sale as de band vers van de creatieve triomf van A Hard Day's Night, het eerste album dat volledig uit originele nummers bestond. Met weinig repetitie- en studiotijd tot hun beschikking, maakten de jongens snel 14 nummers, met slechts acht originelen en zes covernummers. Het resulterende album wordt vaak het "slechtste Beatles-album" genoemd, wat betekent dat het nog steeds redelijk goed is.

Ik denk dat Beatles For Sale meer dan behoorlijk goed is. Het is zeker veel meer dan het "roodharige stiefkind" van de catalogus, meer dan ondermaats, en veel, veel meer dan hun "minste" album. Laten we eerst het negatieve uit de weg ruimen: hoewel het een van de meest folkloristische en meest akoestische albums van de band is - in ieder geval tot Rubber Soul, heeft Beatles For Sale zijn aandeel in wegwerpnummers.

"Mr. Moonlight” wordt beschouwd als een van hun slechtste nummers ooit, en dat is het ook. Ik ben ook nooit fan geweest van "Kansas City", "Honey Don't" of "Everybody's Trying To Be My Baby".

Maar wat de rest van Beatles For Sale zo opmerkelijk maakt, is het overheersende gevoel van melancholie en het luidde het ook de evolutie van het Beatles-geluid in naar meer verfijnde, soms complexe arrangementen en qua tekst diepere nummers.

Jan Liebregts

(bron: Wikipedia)

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede