The Cranberries

Noel en Mike Hogan, twee broers uit het Ierse plaatsje Limerick, richten in 1990 samen met drummer Fergal Lawler een band op, genaamd The Cranberry Saw Us. Niall Quinn, een vriend Noel en Mike, is in die tijd de leadzanger van de groep.

Extravagant

Niall Quinn heeft een extravagante smaak voor het schrijven van nummers en het bedenken van songtitels. 'My Grandma Drowned In A Fountain In Lourdes', 'I Was Always All Ways' en 'Throw Me Down A Big Stairs' zijn enkele voorbeelden.

Vervanger

Als Quinn de groep verlaat, wordt hij vervangen door zangeres Dolores O'Riordan, die bij de audities als laatste overblijft. Haar kwaliteiten als tekstschrijver blijken al snel wanneer ze binnen een dag de regels voor het nummer 'Linger' op papier zet.

Debuutalbum

Het debuutalbum (onze Sunday Morning Classic) van The Cranberries, Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We?, verschijnt in de lente van 1993. In eerste instantie doen het album en de eerste single 'Dreams' niet veel. Ook met de tweede single 'Linger' weet de groep nog geen succes te boeken.

Succes

Als MTV de video's van het Ierse kwartet echter in de hoge rotatie plaatst, gaat het snel voor de band. 'Linger' wordt begin 1994 opnieuw uitgebracht en wordt nu wel een hit. In Nederland haalt de single de hitlijsten niet, maar in de Verenigde Staten weet de single de Top 10 te bereiken.

Trouwen

Zangeres Dolores O'Riordan trouwt in de zomer van 1994 met Don Burton, de tourmanager van de band. De trouwerij wordt breed uitgemeten in de pers. Dolores wordt meer en meer het middelpunt van de groep.

Zombie

In het najaar van 1994 verschijnt het tweede album No Need To Argue. Van dat album wordt de single 'Zombie' een monsterhit. In Nederland bereikt het nummer begin 1995 net niet de eerste plaats in de Top 40. De opvolger 'Ode To My Family' is een top 20-hit.

MTV Unplugged

The Cranberries nemen begin 1995 een MTV Unplugged-sessie op in New York. De band speelt negen nummers. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Nirvana en Eric Clapton brengen The Cranberries het unplugged-optreden niet op CD uit.

Derde album

Tijdens de No Need to Argue-tour worden de geruchten steeds sterker dat Dolores de groep gaat verlaten. De band ontkent echter stellig. De geruchten houden aan tot The Cranberries in 1996 hun derde album To the Faithful Departed uitbrengen. Critici zijn niet te spreken over de plaat. De single 'Salvation' bereikt weliswaar de hitlijsten maar weet het succes van bijvoorbeeld 'Zombie' niet te evenaren.

Bury the Hatchet

Het vierde album van The Cranberries, Bury the Hatchet, verschijnt in april 1999. De meest succesvolle single van het album is 'Promises'. De tweede single 'Animal Instinct' wordt geen hit. Het zelfde lot is weggelegd voor 'Just My Imagination' en 'You & Me'.

Tour

The Cranberries starten in april 1999 aan een wereldtour die tot de zomer van 2000 duurt. Het is hun grootste en meest succesvolle tour.

Geen succes

Wake Up and Smell the Coffee, het laatste studio-album van The Cranberries, verschijnt in oktober 2001. Het wordt het minst succesvolle album van de band Ook de singles die worden uitgebracht worden geen hits. Wel gaat de groep in 2002 weer op een wereldtournee. Een jaar later wordt het compilatie-album Stars - The Best of 1992 - 2002 uitgebracht.

Uit elkaar

De bandleden van The Cranberries besluiten in 2004 voor onbepaalde tijd uit elkaar te gaan en meer tijd te stoppen in individuele projecten. Zangeres O'Riordan brengt in mei 2007 haar solo-album Are You Listening? uit.

Dolores O'Riordan overleden

Dolores O'Riordan overleed op 15 januari 2018 ten gevolge van een verdrinking in een bad. Ze was onder invloed van alcohol toen het gebeurde. De lijkschouwer heeft de dood van O'Riordan als een ongeluk bestempeld. Op het lichaam van de 46-jarige zangeres zijn geen sporen aangetroffen die wijzen op zelfdoding. Ook is er geen afscheidsbrief gevonden. O'Riordan kampte voor haar dood al enkele jaren met fysieke en mentale problemen. Een vriend zei dat ze enkele uren voor haar dood in een voicemailbericht nog "vol leven" klonk, grapjes maakte en uitzag naar haar plannen voor de rest van de week.

In 1990 deed O'Riordan auditie om de zangeres te worden van de band The Cranberry Saw Us, later hernoemd tot The Cranberries. In totaal heeft ze met de band acht albums uitgebracht.

Top 2000

In de 24e editie van de Top 2000 (in 2022) staan de volgende noteringen van The Cranberries:

-          121: Zombie

-          480: Linger

-          1206: Ode To My Family

-          1751: Dreams

Sunday Morning Classic

Op zondag 21 mei 2023 lag het debuutalbum van The Cranberries bij ons op de draaitafel als Sunday Morning Classic.

Het door O’Riordan geschreven nummer Linger, van het album Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We werd een groot succes in de Verenigde Staten en later ook in Groot Brittannië. Wereldwijde bekendheid kwam met het protestlied Zombie, tegen het geweld tussen de katholieken en protestanten in Noord-Ierland in de jaren 90. Het album is een prima debuut van The Cranberries. De zang van Dolores O'Riordan doet ons soms denken aan Sinead O'Connor. Het album is charmante folkrock met spanning en sfeer, tijdloos mooi en wij vinden dat Linger een van de mooiste liedjes is die ooit zijn gemaakt!

The Cranberries hebben in totaal vier top 20 Billboard albums en acht hitsingles en hebben wereldwijd meer dan 40 miljoen platen verkocht. De band trad op in diverse tv-shows, zoals The Tonight Show met Jay Leno en The Late Show met David Letterman, en verschenen op magazine covers zoals die van Rolling Stone en Spin Magazine.

Bron: Wikipedia en NPO
Foto: Poudou99

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede