The Doobie Brothers

De Doobie Brothers ontstaan door jamsessies van zanger/gitarist Tom Johnston, drummer John Hartman, bassist Dave Shogren en gitarist Patrick Simmons. Johnston en Hartman kennen elkaar van de country-rockband Pud die na een korte periode al uit elkaar ging.

Marihuana

Het viertal besluit serieus werk van muziek te gaan maken en geeft hun band de naam Doobie Brothers, refererend naar het marihuana gebruik van de groep. De groep krijgt al snel een trouwe schare volgelingen in zuidelijk Californië, vooral onder Hell’s Angels is de groep erg populair. In 1971 ligt hun eerste album, simpelweg Doobie Brothers genaamd, in de winkel. Ten tijde van de release van het tweede album wordt Shogren vervangen door Tiran Porter en besluit de een tweede drummer aan te stellen, dit wordt Michael Hossack.

Wisselingen

Het album krijgt de titel Toulouse Street en levert de goedverkopende singles ‘Listen to the Music’ and ‘Jesus Is Just Alright’. What Were Once Vices Are Now Habits is de titel van het volgende Doobie Brothers album. Michael Hossack wordt voor die plaat vervangen door Keith Knudsen. Op de plaat is ook voormalig Steely Dan gitarist Jeff Baxter te horen. Baxter wordt uiteindelijk een echte ‘Doobie’ en is dan ook te horen op het volgende album van de Doobie Brothers: Stampede (1975). Tijdens de promotietour voor dat album wordt Tom Johnston ziek en hij wordt vervangen door Michael McDonald.

Succesvolle sound

Het succes van Stampede valt tegen waardoor de band besluit het over een andere boeg te gooien. McDonald en Baxter krijgen meer invloed en de band krijgt iets meer jazz en funk invloeden, wat goed te horen is op het album Takin' It to the Streets. Het nieuwe Doobie Brothers geluid levert de band platina op. Het volgende album, Minute by Minute, wordt nog succesvoller, mede door de single ‘What a Fool Believes’.

Vaarwel

Na dit album besluiten Baxter en Hartman uit de band te stappen. Het duurde een jaar voordat de band vervanging was gevonden. Gitarist John McFee, drummer Chet McCracken and saxofonist Cornelius Bumpus kwamen bij de band en speelden mee op het album One Step Closer. In 1982 kondigt de band aan er mee te stoppen. Er komt nog een afscheidstour en een live album, simpelweg Farewell Tour geheten.

Terugkeer?

Vijf jaar later, in 1987, kwam de band weer bij elkaar voor een korte reünietour, overigens zonder McDonald. In 1989 komt de band met een doorstart met een aantal leden van de vroege versie van de Doobies, Johnston, Simmons, Hartman, Porter, and Hossack. Het album Cycles wordt uiteindelijk goud en de Doobie Brothers lijken weer helemaal terug te zijn. Dit blijkt echter niet het geval, het volgende album, Brotherhood, wordt een teleurstelling en de Doobies besluiten het bij touren te houden.

Top 2000

In de 23e editie van de Top 2000 staan de Doobies met de volgende noteringen:

  • 1162: Listen To The Music
  • 1666: What A Fool Believes
  • 1715: Long Train Runnin'

Sunday Morning Classic

Op zondag 3 september2023 beklommen de Doobies ons Sunday Morning Classic podium met hun 3e studio album uit 1973 " The Captain and Me".

Wat blijft dit toch een wonderschoon album, ook na zoveel jaren!

Het album werd op 2 maart 1973 uitgebracht door Warner Bros. Records . Het bevat enkele van hun meest populaire hits, waaronder " Long Train Runnin' ", " China Grove " en "Without You". Het werd uitgeroepen tot nummer 835 in de derde editie van Colin Larkin 's All Time Top 1000 Albums (2000). Er stond druk op de band om snel te handelen en om tijd te besparen begonnen ze oude nummers te bewerken. Een van de nummers van Tom Johnston, "Osborn", was een improvisatiestuk dat de band live speelde.

Voor de opname van The Captain and Me werden synthesizers en strijkers ingeschakeld . Synth-programmeurs Malcolm Cecil en Robert Margouleff werden ingeschakeld om het openingsnummer "Natural Thing" te engineeren. Terwijl ze streefden naar een gesynthetiseerd geluid zoals dat van The Beatles ' " Being for the Benefit of Mr. Kite! ", overdubden ze individuele noten om akkoorden te creëren voor de bridge van het nummer.

"Dark Eyed Cajun Woman" was een bluesy nummer (een van de eerste van de band) en werd door Johnston gezien als een eerbetoon aan de blues en BB King . "South City Midnight Lady", hoewel het over South San Francisco gaat , gaat het niet over een bepaalde vrouw. Jeff Baxter van Steely Dan speelde pedal steelgitaar op de track. Hij zou in 1974 een officiële Doobie Brother worden. Cecil en Margouleff voegden aan het einde ook het gesynthetiseerde effect toe van een fluisterende vrouw. "Clear as the Driven Snow" is volgens Johnston een waarschuwing voor recreatief chemisch misbruik, dat de levensstijl van de bandleden op dat moment weerspiegelde. De tweede kant van het album opent met de rocker "Without You". Dit nummer was, net als vele anderen, begonnen als een jam.

Dit album is en blijft briljant. Afwisselend met soms stevig werk dan weer meer ingetogen en meer melodieus. Wat mij iedere keer opnieuw opvalt is hoe de verschillende bandleden ongelofelijk goed op elkaar ingespeeld zijn en dat bij zo'n gevarieerd oeuvre.

Een klassieker die in iedere platenkast hoort te staan!

Bron: NPO
Foto: publiek domein

Onderstaand tref je de tien beste albums van The Doobie Brothers aan, althans dat vinden wij. Mocht je op zoek zijn naar een specifiek album laat het ons dan weten. We zoeken graag met je mee!

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede