The Doors

De diepe, sonore stem van Jim Morrison boven de keyboardsounds van Ray Manzarek typeert de muziek van The Doors. Met drummer John Densmore en gitarist Robby Krieger richten Morrison en Manzarek de band op in 1965. Een jaar later tekenen de studenten een platencontract bij Elektra Records. De naam is ontleend aan een citaat uit het boek The Doors of Perception van Aldous Huxley: "There are things known and there are things unknown, and in between are the doors of perception".

Schot in de roos
Hun eerste album The Doors (1967) en de single 'Light My Fire' zijn meteen een schot in de roos. DeThe Doors geslaagde, psychedelische mix van blues, klassiek en pop die The Doors brengen, valt niet te vergelijken met andere muziek. Het succes blijkt echter een beperking voor de band.

'Light My Fire' bereikt op 29 juli de eerste plaats in de Amerikaanse Billboard Pop Singles hitlijst en in augustus de 25e plaats in de Nederlandse Top 40. De controversiële tekst veroorzaakt rumoer in het nette Amerika van de jaren '60. Voorafgaand aan een optreden in de Ed Sullivan Show wordt zanger Jim Morrison verzocht om de regel "girl, we couldn't get much higher" te vervangen door "girl, we couldn't get much better". De associatie met drugs zou het miljoenenpubliek choqueren. De afloop laat zich raden, en ze hoefden nooit meer terug te komen.

Back to the blues
Waar de volgende albums nog origineel materiaal bevatten, krijgen Morrison en co het bij The Soft Parade (1969) moeilijk om aan de verwachtingen van het publiek te voldoen. Dat album is volgens veel undergroundliefhebbers te populair. Voor Morrison Hotel (1970) en L.A. Woman (1971), de laatste twee albums waarop Morrison nog te horen is, grijpen The Doors terug naar blues.

Jim
Vanaf het begin is Jim Morrison de spilfiguur van The Doors. Hoogintelligent (hij zou een IQ van 149 hebben gehad), charismatisch, maar ook verslaafd aan alcohol en drugs. Naarmate het succes van The Doors groeit, groeit ook zijn afhankelijkheid van verdovende middelen.

American poet
Na de release van LA Woman verlaat Morrison de band en trekt hij met zijn vriendin Pam naar Parijs. Hij voelt zich, als frontman van The Doors, niet serieus genomen als dichter. In Parijs, waar ook zijn grote voorbeeld Rimbaud had gewoond, hoopt hij nieuwe inspiratie te vinden voor zijn gedichten.

Dood
De inspiratie blijft echter uit en Morrison glijdt weg in een depressie. Op 3 juli 1971 wordt hij dood gevonden in zijn badkuip. Het 27-jarige rockicoon is gestorven aan een hartaanval, waarschijnlijk veroorzaakt door zijn overmatig drugsgebruik.

Doors zonder Morrison
Na het vertrek en de dood van Morrison gaan de andere bandleden door. Toch kunnen ze de herinnering aan het Morrison-tijdperk niet doen vervagen. The Doors blijven Jim Morrison. In de jaren '80 en '90 is hij even populair als toen hij nog leefde. In 2013 sterft ook toetsenist Ray Manzarek. Hij overlijdt op 20 mei op 74-jarige leeftijd aan galblaaskanker.

Riders on the storm
Ray Manzarek en Robby Krieger treden in 2006 op in de Heineken Music Hall, onder de naam Riders on the Storm, samen met The Cult frontman Ian Astbury. In 2007 krijgt de band een ster op de Walk of Fame.

Veel mensen zien The Doors als belangrijke vertegenwoordigers van de tegenbeweging van de jaren zestig. Ook de muziek en teksten zijn van blijvende waarde gebleken, zoals te zien is aan het grote aantal covers, de blijvende airplay en verkoop van albums, en het grote aantal bands dat zegt beïnvloed te zijn door The Doors.

Top 2000
In de Top 2000 nemen The Doors heel wat plaatsen in:

Positie in de top 2000 in 2019

·         75: Riders On The Storm

·         327: The End

·         503: L.A. Woman

·         539: Light My Fire

·         874: People Are Strange

·         1166: Roadhouse Blues

·         1468: Touch Me

·         1557: Love Her Madly

·         1633:Break On Through

Op 15 november 2020 waren The Doors te gast met het album La Woman bij De Platenbar als Sunday Morning Classic.

(bron: Wikipedia en NPO)

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede