The Jimi Hendrix Experience

James Marshall Hendrix wordt 27 november 1942 in Seattle geboren. Binnen dertig jaar tijd zal hij uitgroeien tot een legendarische rockster. Als jongetje is zijn interesse in muziek al bijzonder groot. Zijn voorbeelden zijn grootheden als Muddy Waters, Buddy Holly en Bob Dylan. En wanneer vader Hendrix zijn twaalfjarige zoon een electrische gitaar geeft, is er voor Jimi geen weg meer terug.

Experience

Vanaf 1966 gat Hendrix met bassist Noel Redding en drummer Mitch Mitchell als The Jimi Hendrix Experience het avontuur ook in Europa aan. De live-optredens zijn spectaculair. Hendrix haalt onnavolgbare hoogstandjes met zijn gitaar uit. Tijdens het Monterey Pop Festival (Californië, Amerika, 1967) steekt hij zijn gitaar in de fik. (Tot vandaag de dag verschillen de meningen over hoe vaak hij dat gedaan zou hebben.) In Engeland vergaart Hendrix sterstatus met top tien singles als 'Hey Joe', 'Purple Haze' en 'The wind Cries Mary'. De band verkoopt miljoenen albums en de optredens zijn stuk voor stuk uitverkocht. In 1968 wordt het dubbel-album Electric Ladyland uitgebracht. Het bevat de hit 'All Along The Watchtower' en 'Voodoos Chile', dat na Jimi’s dood, ook een hit wordt. Het dubbel-album bevat vier zijden technisch verbluffend gitaarwerk en mystieke songteksten.

27 jaar

The Jimi Hendrix Experience gaat in 1969 uit elkaar. Jimi sluit zich voor korte tijd aan bij Buddy Miles en Billy Cox. De drie heren brengen één album uit: Band Of Gypsies (1970). In 1970 opent Hendrix zijn eigen Electric Ladyland Studio’s. De laatste tournee die Jimi Hendrix met zijn nieuwe band zal maken, wordt voortijdig afgebroken, omdat Billy Cox een 'zenuwinzinking' krijgt. Met Hendrix loopt het nog slechter af. Vlak voor zijn dood spreekt hij nog telefonisch met manager Chandler een hoesontwerp voor een nieuw album door. Op vrijdag 18 september 1970, nadat hij een grote dosis slaappillen heeft ingenomen, brengt een ambulance de bewusteloos gevonden Hendrix naar het ziekenhuis. Onderweg overlijdt hij. Jimi Hendrix is dan 27 jaar.

Gitaar in de fik

Eén van de legendarische gewoontes waar Jimi om bekend stond was het in de fik steken van zijn gitaren op het podium. In 1967 toerde Jimi samen met zijn bandleden door Groot Brittannië. Samen met zijn manager bedacht Jimi een nieuwe manier om volledige aandacht van het publiek en de pers te krijgen. Dit deed hij door na het nummer 'Fire' letterlijk met vuur te spelen. Met behulp van een hele hoop ontvlambare olie en lucifers zorgde hij voor een enorme vlam op het podium. Er zat ook wel een gedachte achter: "De keer dat ik mijn gitaar verbrandde was het een soort opoffering. Je offert de dingen op waar je gek van bent. Ik houd van mijn gitaar." Het terugkerende spektakel was populair onder het publiek. Tijdens zijn optreden op het Monterey International Pop Music Festival liet hij zien hoe zijn gitaar in vlammen opging.

Zelf aangeleerd

Hoewel je zou denken dat een muzieklegende als Jimi muziek kon lezen is niks minder waar. Toen een interviewer van Crawdaddy! tijdschrift in 1969 dit aan hem vroeg antwoordde hij volmondig: "Nee, totaal niet." Hij heeft zichzelf geleerd om gitaar te spelen door goed naar de muziek te luisteren.

Verschillende manieren om gitaar te spelen

Jimi was een ster in het spelen van de gitaar en deed dit vaak op buitengewone manieren. Vaak bespeelde hij de gitaar andersom, omdat hij linkshandig was. Zijn meest kenmerkende gitaar was een rechtshandige die speciaal voor linkshandige was gestemd. Daarnaast had hij nog vele andere manieren waarop hij de gitaar bespeelde. Zoals met zijn tanden of met de gitaar achter zijn rug.

De albumhoes van Electric Ladyland

De hoes was het idee van fotograaf David Montgomery, beroemd fotograaf van de rich and famous. Hij wilde vrouwen laten zien zoals ze zijn. Doorsnee lichamen, en geen pin-ups en geen modellen zoals in de Playboy. Dus ging hij een kroeg in en riep: ‘Steek je hand op als je naakt met Jimi Hendrix op de foto wil. Je krijgt zeven pond.’  Montgomery slaagde in zijn opzet om gewone vrouwen te laten zien. De vrouwen –negentien in totaal als je de hoes uitklapt –hebben lichamen die niet perfect zijn, wat natuurlijk voor bijna iedereen op aarde geldt. Maar het sterke aan het beeld is dat alle vrouwen overduidelijk zichzelf zijn. Je ziet individuen en geen objecten.

Lees hier het verhaal over de originele hoes van Electric Ladyland:Electric Ladyland, het verhaal over de hoes.

Top 2000

Jimi Hendrix staat met zes nummers in de Top 2000, waarvan drie met de band The Jimi Hendrix Experience. Zijn hoogste notering is 'All Along The Watchtower' op plek 137.

Sunday Morning Classic: Electric Ladyland

Op 11 oktober 2020 was Jimi onze gast als Sunday Morning Classic met het album Electric Ladyland.

"Electric Ladyland" was een dubbelalbum dat in 1968 werd uitgebracht. En hoewel dit niet de kracht of hits heeft als "Foxy Lady" and "Purple Haze" die het debuut "Are You Experienced" bevatte, denk ik dat dit album consistenter en over het algemeen erg sterk is. Het is interessant om de volgende gastspelers te horen die hier hebben geholpen, van Stevie Winwood, James Mason, Al Kooper tot Buddy Miles en enkele anderen.

"And The Gods Made Love" is een kort psychedelisch en experimenteel stuk.

"Have You Ever Been" is het tegenovergestelde ervan. Zeer licht en commercieel klinkend.

"Crosstown Traffic" is in de stijl van het vorige nummer.

"Voodoo Chile" is gewoon een ruig nummer. Steve Winwood klinkt ook geweldig hier op orgel. Het voegt echt veel toe aan dit nummer.

"Little Miss Strange" is een compositie van Noel Redding en het klinkt erg jaren '60. Noel zingt hier ook op.

"Long Hot Summer Night" bevat pianospel van Al Kooper.

"Come On (Let the Good Times Roll)" is een gitaar/vocaal nummer. Dit is een cover van een nummer van Earl King.

"Gypsy Eyes" heeft die prominente beat met gitaar, terwijl de zang komt en gaat.

"Burning Of The Midnight Lamp" is een nummer met een geweldige intro.

"Rainy Day, Dream Away" opent met hoesten en snuiven als een beat met sax en gitaar binnenkomt. Gesproken woorden en dan volgt een orgel.

"1983 (A Merman I Should Turn To Be)" is psychedelisch met zang.

"Moon, Turn The Tides...Gently Gently Away" is een kort, ruimtelijk stuk. "Still Raining, Still Dreaming" opent met de gitaar die praat en dan komt de zang erbij. Een geweldig klinkend nummer.

"House Burning Down" is er nog zo een waarbij Jimi zijn gitaar laat oplichten.

"All Along The Watchtower" is een nummer waarvan ik al jaren beweerde dat het het beste covernummer is dat ik ooit heb gehoord.

"Voodoo Child (Slight Return)" is de perfecte manier om het album te beëindigen.

Electric Ladyland was opnieuw een triomf voor The Jimi Hendrix Experience en helaas hun laatste officiële studioalbum voor zijn vroegtijdige dood. Legendarische muziek van een legende.

bron: Jan Liebregts en NPO radio 2
foto: vrij domein (Zweden en US), fotograaf niet bekend

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede