The Mamas & The Papas

De Amerikaanse formatie The Mamas And The Papas was de eerste popgroep waarin beide seksen op gelijkwaardige manier waren vertegenwoordigd. Het was ook de eerste groep die middels harmonieuze samenzang folk- en popmuziek met elkaar wist te verbinden. In de drie jaar van haar bestaan scoorden The Mamas And The Papas een aantal grote hits waarvan 'California Dreamin’' en 'Monday Monday' uitgroeiden tot heuse popklassiekers.

Het is begin jaren zestig wanneer de zanger, gitarist en liedjesschrijver John Phillips (geboren op 30 augustus 1935) de stevig gezette Ellen Naomi Cohen (19 september 1941) - beter bekend onder haar artiestennaam Cass Elliot - en de uit Canada afkomstige Denny Doherty (29 november 1940) ontmoet. Phillips zingt dan met onder anderen Scott McKenzie in de groep The Journeyman terwijl Elliot en Doherty nog actief zijn met hun groep The Mugwumps. Wanneer die laatste groep uit elkaar valt, vraagt Phillips of Doherty niet in zijn The New Journeyman wil komen zingen. Dat gebeurt. Niet veel later valt ook deze groep uit elkaar waarna John Phillips, Denny Doherty, Cass Elliot en Phillips’ vrouw Michelle Phillips-Gilliam met z’n vieren een nieuwe groep oprichten: The Magic Cyrcle. Niet veel later wordt die naam veranderd in The Mamas & The Papas en tekent de groep een platencontract voor vijf albums bij Dunhill Records, de maatschappij van platenbaas Lou Adler. Het is dan 1965.

Nog datzelfde jaar brengen The Mamas & The Papas hun eerste single 'Go Where You Wanna Go' uit die helaas voor hen jammerlijk flopt. Maar met de tweede single is het wel raak. Begin 1966 stijgt het door John Phillips geschreven 'California Dreamin’' naar een vierde plaats in de Amerikaanse hitlijsten. Met de eveneens door John Phillips geschreven opvolger 'Monday Monday' scoort de groep in mei 1966 zelfs haar eerste – en naar later blijkt enige – Amerikaanse nummer 1-hit. Beide singles worden ook elders in de wereld grote hits. Hetzelfde geldt voor het debuutalbum If You Can Believe Your Eyes And Ears dat de eerste plaats in de Amerikaanse albumcharts weet te behalen. The Mamas & The Papas zijn opeens een wereldberoemde groep.

Liefdesaffaire

Die beroemdheid veroorzaakt ook de nodige spanningen. En dat niet alleen. Wanneer blijkt dat Michelle een stiekeme verhouding heeft met Denny Doherty, wordt zij gedwongen de groep te verlaten. Haar vervangster is Jill Gibson, de vriendin van platenbaas Lou Adler. Maar diens aanwezigheid is slechts van korte duur. Want in augustus 1966 maakt de weer in genade aangenomen Michelle haar rentree bij The Mamas & The Papas. Op dat moment staat de groep hoog in de internationale hitlijsten met het nummer I Saw Her Again, dat gaat over deze buitenechtelijke liefdesaffaire. The Mamas & The Papas vervolgen hun succes met hits als 'Words Of Love' (1966), 'Dedicated To The One I Love' (1967), 'Creeque Alley' (1967) en 'Twelve Thirty' (1967). Ondertussen schrijft Phillips voor zijn vriend Scott McKenzie de wereldhit 'San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair)' en organiseert hij in juni 1967 het fameuze Monterey Pop Festival.

Woedend

In oktober 1967 vertrekken The Mamas & The Papas naar Europa voor een concerttour. Naar verluidt maakt John Phillips tijdens die trip in bijzijn van Mick Jagger een nare opmerking over Cass Elliot. Mama Cass is woedend en wil de groep meteen verlaten. Maar contractueel moet zij nog meewerken aan het vierde album van de groep, getiteld The Papas & The Mamas. Het album For The Love Of Ivy wordt een redelijk succes, mede dankzij de door Mama Cass gezongen hitsingle 'Dream A Little Dream Of Me'. Vlak daarna verlaat zij de groep definitief om een succesvolle solocarrière te starten. Ook de andere leden van The Mamas & The Papas houden zich bezig met soloprojecten, zij het met veel minder succes. Eigenlijk zijn The Mamas & The Papas dan al ter ziele.

Zwanenzang

Maar vanwege contractuele verplichtingen moet er nog een vijfde album gemaakt worden. Die plaat komt er ook maar pas in november 1971. De in alle opzichten teleurstellende elpee People Like Us vormt de definitieve zwanenzang van The Mamas & The Papas. De plaat verkoopt voor geen meter en levert met 'Step Out' slechts één zeer bescheiden hitje op. Nauwelijks drie jaar na People Like Us overlijdt Cass Elliot in Londen op 32-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Producer Lou Adler en de andere leden van The Mamas & The Papas wonen haar begrafenis bij in Los Angeles.

The Papas

Na wat soloprojecten richt John Phillips begin jaren tachtig The New Mamas & The Papas op , een groep waarvan Denny Doherty deel uitmaakt als ook John’s dochter Mackenzie Phillips. Maar de magie van weleer is verdwenen. In 1987 stapt Doherty op. Hij wordt vervangen door John’s oude vriend Scott McKenzie. Maar nieuwe successen blijven uit. Ondanks dat blijft Phillips de rest van zijn leven rondtoeren met de groep, zij het in verschillende bezettingen. In 1988 helpt hij de Beach Boys nog aan hun wereldhit Kokomo. Op 18 maart 2001 overlijdt John Phillips op 65-jarige leeftijd aan een hartaanval. Dennis Doherty produceert een eigen musical over The Mamas & The Papas en is op latere leeftijd presentator van een populair kinderprogramma op de Canadese televisie. Hij overlijdt op 19 januari 2007 op 66-jarige leeftijd als gevolg van problemen met zijn lever en hart.

Nalatenschap

Na het uiteenvallen van The Mamas & The Papas start Michelle Phillips een succesvolle carrière als actrice. Ze speelt in diverse tv-series en bioscoopfilms, waaronder Beverly Hills 90120, Knots Landing, Bloodline en American Anthem. Chynna Phillips, het enige kind van John & Michelle Phillips, vormt begin jaren negentig met twee dochters van Beach Boy Brian Wilson het bijzonder succesvol damestrio Wilson Phillips waarmee zij in de voetsporen treedt van haar beroemde ouders. Als het nog enige in leven zijnde lid van The Mamas & The Papas ontfermt Michelle Phillips zich tegenwoordig over het muzikale nalatenschap van een unieke zanggroep, die de wereld een stuk mooier maakte met onvergetelijke liedjes als 'California Dreamin’' en 'Monday Monday'.

Top 2000

In de 24e editie van de Top 2000 staat er slechts één nummer van The Mamas And The Papas genoteerd. Op plaats 279 staat California Dreamin'.

Sunday Morning Classic

Op 22 januari was het de beurt aan The Mamas And The Papas. Hun debuutalbum If You Can Believe Your Eyes and Ears uit 1966 was onze Sunday Morning Classic.

Dankzij hun vocale kwaliteiten en harmonieuze samenzang is dit een fantastisch album , een tikkeltje zoetgevooisd maar dan op een aangename manier en nooit stroperig. Monday, Monday en California Dreamin zijn de hits hierop en tevens de hoogtepunten maar het hele album staat op een hoog peil zonder noemenswaardige inzakkers.

De originele LP was afgebeeld met een toiletpot, maar de platenbazen dachten in al hun wijsheid dat zo'n vieze WC-pot de verkoopcijfers negatief zou beinvloeden en bij de tweede persing is die pot weggemoffeld.

In 2003 stond If You Can Believe Your Eyes and Ears op nummer 127 op de lijst van de 500 beste albums aller tijden van het tijdschrift Rolling Stone.

Het album geeft mij het ultieme sixties gevoel. Ik waan me dan volledig in een andere tijd.

Bron: NPO en Wikipedia
Foto's: publiek domein

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede