The Mission

The Mission is gevormd door leden van The Sisters of Mercy nadat die band uiteenviel. In de Verenigde Staten werd de band The Mission UK genoemd omdat er al een groep met de naam The Mission in de V.S. was.

De band werd gevormd in 1985 door gitarist en zanger Wayne Hussey en bassist Craig Adams van The Sisters of Mercy, aangevuld door drummer Mick Brown van Red Lorry Yellow Lorry en Simon Hinkler van Pulp. The Mission heette eerst The Sisterhood en speelde nummers die oorspronkelijk waren geschreven voor de The Sisters of Mercy. Zanger Andrew Eldritch was tegen het gebruik van de naam The Sisterhood, onder meer omdat de fanclub van The Sisters of Mercy zo heette, en vormde daarom een muzikaal project dat onder de naam The Sisterhood een album en single uitbracht. De groep moest hierdoor op zoek naar een nieuwe naam en koos The Mission.

De band tekende een platencontract voor zeven albums met Phonogram Records, bracht haar debuutalbum Gods Own Medicine uit en ging op tournee door Europa met The Cult, gevolgd door een Amerikaanse tournee in 1986.

Tijdens de wereldtournee Children Play stond de band op het toppunt van haar roem. De bandleden vormden een glamrock-tributeband, The Metal Gurus, en namen samen met Noddy Holder en Jim Lea van Slade een cover op van Slades Merry Xmas Everybody. Desondanks ging het slecht met de band omdat constant ruzie uitbrak, culminerend in het vertrek van Simon Hinkler.

Met het derde album, Masque, veranderde de sound van The Mission van gothic rock naar een vrolijker popgeluid. De fans waren teleurgesteld en het album was een flop. Craig Adams verliet de band voor The Cult. In 1993 had de groep een comeback, nu met Mick Brown, Wayne Hussey, gitarist Mark Gemini-Thwaite, bassist Andy Cousin en toetsenist Rik Carter, resulterend in het album Neverland. Na een korte tournee van onder andere België en Nederland besloot de band in 1996 om er een punt achter te zetten.

In 1999 herenigde Hussey de band (met Craig Adams, Mark Gemini-Thwaite en Scott Garrett van The Cult) om samen met Gene Loves Jezebel op tournee door de VS te gaan. Door het succes van deze tournee besloot de band door te gaan met een wereldtournee. The Mission speelde op een aantal Europese muziekfestivals en bracht in 2001 een nieuw album uit, Aura.

De bandleden wisselden frequent: Mark Gemini-Thwaite verliet de band in 2001 om op tournee te gaan met Tricky en werd vervangen met Rob Holliday (Sulpher, The Prodigy). In 2002 vertrok Craig Adams, om later bij The Alarm te gaan. Hij werd vervangen door Richie Vernon. Drummer Scott Garrett vertrok enkele maanden later en werd vervangen door Steve Spring. In 2005 kwam Mark Gemini-Thwaite weer terug naar The Mission.

Top 2000

In de 24e editie van de Top 2000 staan geen nummers van The Mission.

Sunday Morning Classic

Op 12 februari 2023 stond The Mission op ons fel begeerde Sunday Morning Classic Podium met hun 3e studioalbum Carved In Sand uit 1990. Het bereikte #7 in de UK Albums Chart, waarmee het het best verkochte album in de carrière van The Mission is. Van het album zijn vier singles uitgebracht. De band had leden van de fanclub uitgenodigd om te helpen bij het selecteren van de nummers voor het album.

'Amelia' is een zeer sterke opener dat je meteen naar de keel grijpt. De tekst opbouw en de wijze van zingen is fantastisch, het verhaal verschrikkelijk (het nummer is blijkbaar gebaseerd op een brief van een fan). ‘Amelia’ vloeit mooi over in 'Into The Blue', ook al zo'n parel. 'Butterfly On A Wheel' is een hemels nummer, net als 'Deliverance'. Zo mooi opgebouwd.

Ik vind het spijtig dat de band nooit echt doorgebroken is, dit album is zowat hun hoogtepunt van roem. Aan de andere kant is het misschien ook goed dat ze altijd wat obscuur gebleven zijn.

Voor velen doet dit album onder voor hun voorgangers, voor mij eigenlijk niet. Het is telkens weer volop genieten.

Bron: Wikipedia en diverse sites
Foto: Stefan Füsers/Lichtjäger

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede