The Shirts

Amerikaanse band uit Brooklyn in New York, met Annie Golden als blikvangende zangeres. Halverwege de jaren ’70 krijgen ze het voor elkaar een aantal keer op te mogen optreden in de befaamde CBGB, eerst als voorprogramma van onder meer de Talking Heads.

Langzaam maar zeker spelen ze zich in de kijker van de grote platenmaatschappijen. Het eerste album, The Shirts geheten, nemen ze op in Londen en komt uit in 1978. Golden speelt in diezelfde periode een rol in de film Hair van Milos Forman. Ze zal later in nog veel meer films te zien zijn.

Annie Golden begon haar carrière in 1975 als zangeres van The Shirts, een band waar ze tot 1981 bij bleef. In 1977 speelde ze in de Broadwaymusical Hair en in 1979 in de gelijknamige verfilming hiervan.

Tussen 1990 en 1997 vormde ze samen met Frank Carillo het duo "Golden Carillo". Ze brachten drie albums uit en hadden vooral in Europa succes. Het duo schreef samen de meeste liedjes. In 1992 schreven ze voor de speelfilm Prelude to a kiss het nummer "Waiting for someone". In deze film speelt het duo een kleine rol als zichzelf.

Nederland

De debuutelpee doet het vooral goed in Europa, met als succesvolle single ‘Tell Me Your Plans’. Van het tweede album komt in 1979 de single ‘Laugh And Walk Away’. De song scoort met name in Nederland goed.

Einde van het succes

Het derde album is geen succes, mede door slechte promotie van de platenmaatschappij. In 1981 gaat de groep uit elkaar. Ze komen nog een paar keer bij elkaar, echter zonder Golden die zich liever toelegt op het acteren. In 2006 verschijnt er zelfs een nieuw album van The Shirts: Only The Dead Know Brooklyn.

Top 2000

In de 24e editie van de Top 2000 (2022) staat geen vermelding meer voor The Shirts. Ze hadden toch andere plannen.

Sunday Morning Classic.

Op 14 mei 2023 stonden The Shirts als Sunday Morning Classic in the spotlight met hun debuutalbum The Shirts uit 1978.

Ik zie Annie Golden nog steeds staan, net als Blondie onwaarschijnlijk ordinair kauwgom kauwend tijdens het zingen. Tell Me Your Plans blijft natuurlijk een geweldig nummer. Het is een evenwichtige plaat zonder slechte nummers, maar ook weinig toppers, op Empty Ever After en Running Through The Night na. De zwakkere nummers zijn Lonely Android, Poe en Teenage Crutch waarin het af en toe wat schreeuwerig wordt.

Het is een leuk album, net als het tweede. Jammer dat The Shirts in de vergetelheid is geraakt, want muzikaal waren ze goed en Annie Golden had een unieke podiumpersoonlijkheid. Dat kun je zien op YouTube.

Bron: NPO en Wikipedia
Foto: Capitol promotie foto

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede