The Temptations

De groep werd gevormd in 1961 in Detroit. Het was een samenstelling van twee plaatselijke groepen uit The TemptationsDetroit, The Primes en The Distants. Toen de groep begon onder de naam The Temptations bestond hij uit Otis Williams, Melvin Franklin, Elbridge Bryant, Paul Williams (geen familie van Otis) en Eddie Kendricks. Later vonden nog vele veranderingen plaats.

De vijf man sterke formatie kent in hun lange historie tal van wijzigingen in de bezetting, wat een constante stroom succesvolle hits niet in de weg heeft gestaan. De vruchtbare samenwerkingen met grote producenten als Smokey Robinson, Norman Whitfield en Brian Holland dragen daar flink aan bij.

Origineel

Veel songs van de Temptations zijn nog bekender in de uitvoering van andere artiesten. Zo verschijnt 'Get Ready' op het debuutalbum van Rare Earth; het 20-minuten lange nummer wordt in de single-uitvoering een grote hit en groeit uit tot een popklassieker.  De groep treedt nog altijd op, alleen lid van het eerste uur Otis Williams maakt nog deel uit van de Temptations.

Overlijden Otis 'Damon' Harry

Op 18 februari 2013 overlijdt oud-bandlid Otis 'Damon' Harry. Hij sterft dan op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van prostaatkanker. De muzikant is tussen 1971-1975 actief bij The Temptations en is te horen op hits als 'Papa Was a Rollin' Stone' en 'Superstar (Remember How You Got Where You Are)'. Otis Williams is nog het enige levende originele groepslid van The Temptations.

De Temptations zijn verantwoordelijk voor klassieke soul-hits als 'My Girl', 'Ain't Too Proud to Beg', 'Cloud Nine' en'Papa Was a Rolling Stone'.

The Temptations in de 21e eeuw

The Temptations bestaan begin 21e eeuw nog altijd en werden in 1999 opgenomen in de Alabama Music Hall of Fame. De line-up is nog dikwijls veranderd. Dennis Edwards had zijn eigen groep die de naam Dennis Edwards & The Temptations Revue droeg. Dennis Edwards overleed in 2018.

Sunday Morning Classic: Cloud Nine

Op 14 november 2021 lag het album Cloud Nine bij ons onder de naald als Sunday Morning Classic.

Cloud Nine is het negende studioalbum van  The Temptations voor het Gordy ( Motown ) label, uitgebracht in 1969. Het album is om verschillende redenen een keerpunt. Het is de eerste reguliere studio-LP van Temptations met Dennis Edwards als vervanger van David Ruffin , die in juni 1968 werd ontslagen. Bovendien markeert het het begin van de vier jaar durende duik van de Temptations in psychedelica- opnames. Het album bereikte de vierde plaats in de Billboard Pop Albums Chart en de groep ontving in 1969 hun eerste Grammy Award .

Norman Whitfield nam de Temptations mee naar het psychedelische gebied na een suggestie van de feitelijke leider van de groep, Otis Williams . Williams had het over de muziek van Sly & the Family Stone en de veranderingen die het bracht in de soulmuziekindustrie. Hoewel Otis Williams de connectie ontkent, worden de teksten van "Cloud Nine" vaak aangehaald als empathie voor drugsgebruik. Het nummer lijkt te suggereren dat de beste manier voor iemand om met de problemen die gepaard gaan met arm en zwart zijn in Amerika om te gaan, was om "hoog op 'cloud nine'" te rijden.

Top 2000

In de Top 2000 van 2020 staan The Temptations met Papa Was A Rollin' Stone op plaats nummer 516.

Albums

The Temptations zijn verantwoordelijk voor de verkoop van miljoenen albums. Onderstaand tref je een kleine selectie aan van de platen die zijn uitgebracht met natuurlijk ook onze Sunday Morning Classic!

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede