The Verve

The Verve werd in 1989 door Richard Ashcroft opgericht in de Britse stad Wigan. Al snel kreeg de band faam, voornamelijk dankzij de songwriting van Ashcroft en het gitaarspel van Nick McCabe. Drugsdrama's, rechtszaken en gezondheidsproblemen passeerden de revue, maar The Verve bracht vier albums uit en had over de hele wereld diverse grote hits.

The Verve heeft al twee albums (A Storm In Heaven (1993) en A Northern Soul (1995)) uitgebracht wanneer de band bij het grote publiek doorbreekt met de single 'Bittersweet Symphony'. Het op 'The Last Time' van de Rolling Stones geïnspireerde nummer wordt onder een commercial gebruikt door Nike. Na succes in Engeland volgt de rest van Europa (in Nederland haalt 'Bittersweet Symphony' de Top 10). Daarna moet ook Amerika er aan geloven.

Solo

De volgende single, 'The Drugs Don't Work', doet het overal een stuk minder spectaculair, maar in Engeland weet de ballad op 1 binnen te komen. Ook de singles 'Sonnet' en 'Lucky Man' halen de Engelse hitlijst met gemak. In 1999 zet Richard Ashcorft een punt achter The Verve. In 2000 verschijnt zijn eerste solo-album, Alone With Everybody.

Reunie

Na acht jaar kondigt de band hun reunie aan. Ze gaan in 2007 weer touren en eind van het jaar laten ze nieuw materiaal horen: het album Forth, met als single 'Love is Noise'. Ze blijven touren en staan in de zomer van 2008 op de grote festivals, zoals Pinkpop, Rock Werchter en Glastonbury.

Op 8 augustus 2009 werd bekend dat The Verve voor de derde keer uit elkaar gaat. Gitarist Nick McCabe en bassist Simon Jones beschuldigden Richard Ashcroft ervan de reünie te gebruiken voor zijn soloprojecten. Daarnaast heeft een "bron" in de Sunday Mirror de spanningen tussen Ashcroft en de gitarist en bassist verder uitgeschreven.

"As far as Nick and Simon are concerned The Verve no longer exists. They think Richard was just using the reunion as a vehicle to get his solo career on track. Their management called Simon and Nick in for a crisis meeting in September. They were told that Richard refused to tour or work with them again as long as Nick continued to drink. He quickly cleaned up his act. There have been too many problems to put behind them. If Richard came back with cap in hand they’d tell him to f*ck off."

Bitter Sweet Symphony

Bitter Sweet Symphony is het bekendste nummer van The Verve. Het gaf de Britse groep echter een bittere nasmaak. Het nummer bevat namelijk een sample van de orkestrale versie van The Last Time van The Rolling Stones. De sample werd gebruikt met goedkeuring van Decca Records. Toen het nummer een hit werd klaagde Allen Klein (die via zijn bedrijf de rechten van The Last Time bezit) de groep aan wegens schenden van zijn rechten. Om een lang en duur proces te vermijden schonk de groep de rechten van het nummer 100% aan Allen Kleins ABKCO Music, die een aantal licenties van The Rolling Stones beheert. In 2019 kwamen de rechten op het lied dankzij de nieuwe manager van de Stones, Joyce Smith, alsnog bij The Verve terecht.

Top 2000

In de 23e editie van de Top 2000 staat The Verve met twee noteringen:

  • 111: Bitter Sweet Symphony
  • 1868: The Drugs Don't Work

Sunday Morning Classic

Zondag 2 juli 2023 was het de beurt aan The Verve om op ons Sunday Morning Classic podium te staan met hun album Urban Hymns uit 1997.

Urban Hymns is het derde studioalbum, uitgebracht op 29 september 1997 op Hut Records . Het kreeg bijna unanieme lovende kritieken bij de release en werd de best verkochte release van de band en een van de best verkochte albums van het jaar. Vanaf 2019 staat Urban Hymns gerangschikt als het 19e best verkochte album in de geschiedenis van de Britse hitparade en er zijn wereldwijd meer dan tien miljoen exemplaren van verkocht. Dit is het enige Verve-album met gitarist en toetsenist Simon Tong , die aanvankelijk bij de band kwam om hun oorspronkelijke gitarist Nick McCabe te vervangen.. McCabe voegde zich echter kort daarna weer bij de band en Tong bleef in de band die ook als het vijfde lid werd beschouwd; dit maakt het album het enige dat de band als vijftal heeft opgenomen.

Het album bevat de hit singles " Bitter Sweet Symphony ", " Lucky Man " en UK nummer één " The Drugs Don't Work ". Door het kritische en commerciële succes van het album won de band in 1998 twee Brit Awards , waaronder Best British Album en verscheen ze op de cover van Rolling Stone in april 1998. "Bitter Sweet Symphony" werd genomineerd voor de Grammy Award voor beste rocknummer . Het was ook een van de tien albums die waren genomineerd voor het beste Britse album van de afgelopen 30 jaar door de Brit Awards.

" Bitter Sweet Symphony " is gebaseerd op een sample van een orkestversie uit 1965 van het Rolling Stones- nummer " The Last Time " van het Andrew Oldham Orchestra. The Verve herhaalde vier maten en voegde vervolgens tientallen andere nummers toe, waaronder gitaar, percussie, extra strijkers en verschillende gelaagde vocalen van Ashcroft.  Allen Klein , die de auteursrechten op het vroege werk van de Rolling Stones bezat, weigerde toestemming voor de sample; na een rechtszaak stond de Verve de songwritingcredits en royalty's af. In 2019 gaven de zoon van Klein en de Rolling Stones de credits en royalty's terug aan Ashcroft.

Foto: Danny Lechanteur en Maxcoles135
Bron: NPO en Wikipedia

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede