Tina Turner

"I will never give in to old age until I become old. And I'm not old yet!" Zo is het maar net. GitaristIke Turner ontdekt in 1956 de 17 jaar jonge zangeres Anna Mae Bullock tijdens een optreden in de St. Louis Nachtclub. Anna, geboren op 26 november 1939 in Brownsville, Tennessee, sluit zich bij Ike Turner And The Kings of Rhythm aan als achtergrondzangeres.

Schrijven

'Little Ann' stapt al snel uit deze plek in de schaduw, wanneer ze in 1958 de leadzangeres wordt en metTina Turner Ike trouwt. Als het duo Ike & Tina zijn ze eind jaren '60 zeer succesvol in het R&B-circuit. Hoewel Tina het schrijven van songs graag aan anderen overlaat, schrijft ze er eind jaren '60 een aantal zelf, zoals 'I Am A Motherless Child', 'Sexy Ida', 'Baby Get On', 'Sweet Rhode Island Red' en de hit 'Nutbush City Limits'. Andere hits uit deze periode zijn 'A Fool In Love' en 'Proud Mary'.

Solo

Tina breekt in 1975 alle banden met Ike omdat zijn gedrag niet meer te harden is. De nieuwe weg naar de top is zwaar. Na een aantal solo-albums (waaronder Acid Queen uit 1975) wordt Tina in 1983, met behulp van haar manager Roger Davies, eindelijk erkend door het grote publiek. Haar versie van Al Greens’ 'Let’s Stay Together' scoort hoog in de hitparades en de lancering van het album Private Dancer veroorzaakt een nummer 1 hit voor 'What’s Love Got To Do With It'. Mark Knopfler, voorman van de band Dire Straits schrijft speciaal voor dit album het gelijknamige nummer; 'Private Dancer'.

Sterke vrouw

Grammy's volgen, waarvan ze die in de categorie Beste Vrouwelijke Zang nog drie keer uitgereikt zal krijgen. Opgekrabbeld uit een diep dal, ontpopt ze zich als een mentaal en fysiek sterke vrouw (dat haar, die benen, die stem!) en wordt zo een voorbeeldfunctie voor vele vrouwelijke fans. Het jaar daarop speelt Turner een rol in de film Mad Max Beyond The Thunderdome, waarvan de door haar gezongen filmsong 'We Don’t Need Another Hero' een hit wordt.

Film

Een duet met Mick Jagger volgt in 1985 en ze zingt mee met de liefdadigheidssong 'We Are The World'. Hetzelfde jaar verschijnt haar autobiografie I Tina. Het boek wordt in 1993 verfilmd onder de naam What's Love Got To Do With It. Met Eros Ramazzotti zingt Tina in 1998 een duet; zijn Cose Della Vita is al eerder een hit in Italië, met Tina wordt de song een hit in heel Europa.

Laatste optreden

Na vele concerttours, awards, songs en albums (waaronder Foreign Affair uit 1989, Wildest Dreams uit 1996 en Twenty Four Seven uit 2000), treedt de zestigjarige en nog altijd bruisende Tina Turner op 6 december 2000 voor de laatste maal op in de Arrowhead Pond, vlakbij LA. Daarna trekt ze zich met haar geliefde terug in haar villa in Frankrijk en leeft zich uit in haar hobby: schilderen.

Disney

Tina zingt in 2002 nog de song 'Great Spirits' voor de Disneyfilm Brother Bear. Er verschijnen regelmatig compilatiealbums, waaronder Tina Turner Sings Country (2005).

Benefietconcert

Tina Turner beklimt in mei 2007 voor het eerst in zeven jaar weer het podium. De zangeres treedt op tijdens een benefietconcert in Londen.

Eind 2007 overlijdt haar ex-man Ike Turner op 76-jarige leeftijd aan een overdosis.

Comeback

Tina Turner krijgt de smaak van het optreden weer te pakken en in februari 2008 staat ze op het podium van de Grammy’s. Eerst solo en daarna wordt ze tijdens ‘Proud Mary’ bijgestaan door Beyoncé.

Op 6 januari 2016 was zij voor het eerst in 7 jaar weer op het podium om een oeuvre award uit te reiken aan musicalproducent Joop van den Ende. In november 2017 verscheen het vierde Beyond-album getiteld "Awakening Beyond" met twee bijdrages van Turner (Rain Song en Awakening Beyond). Het dubbelalbum is opgenomen in de Abbey Road Studios samen met het London Philharmonic Orchestra. Turner werkte in 2017 ook aan de musical "Tina" in samenwerking met Joop van den Ende. De musical ging in première op 17 april 2018.

In januari 2018 werd bekendgemaakt dat Tina Turner een Grammy Lifetime Achievement Award zou ontvangen.

Op 3 juli 2018 was Tina in Parijs aanwezig bij een modeshow van Giorgio Armani. Op dat moment werd ook bekend dat haar oudste zoon Craig (59) dood werd aangetroffen in zijn studio net buiten Los Angeles. Hij pleegde zelfmoord.

Spiritueel

Niet lang na de tournee, brengt Tina in samenwerking met Dechen Shak Dagsay en Regula Curti een spiritueel album uit genaamd Beyond. Na dit succes volgen ook de spirituele albums Children Beyond (2011) en Love Within (2014).

Sunday Morning Classic

Op 22 augustus 2021 is Tina Turner onze Sunday Morning Classic met haar album Private Dancer.

In 1984 maakte de 45-jarige Tina Turner een van de meest verbazingwekkende comebacks in de geschiedenis van de Amerikaanse populaire muziek. Een paar jaar eerder was het moeilijk voor te stellen dat de ervaren soul/rock zangeres zichzelf opnieuw uitvond en terugkeerde naar de top van de pop- hitlijsten, maar precies dat deed ze met de uitstekende Private Dancer.

Het verhaal rond Tina Turner en haar opmerkelijke comeback met Private Dancer is het spul van Hollywood-films. Het vijfde algehele solo-album van Turner sinds het verlaten van de band van haar ex-man Ike in 1976, was Turner's debuut voor Capitol Records nadat ze de afgelopen jaren op absurde wijze zonder platencontract had gezeten. Toen het album dat zoveel platenmanagers aarzelden om te maken eindelijk voor het publiek werd uitgebracht, was het wereldwijd een enorme hit.

Turner stort zich hier in de materie, haar stem raspend maar sterk, fysiek en onmogelijk sensueel. Er is geen enkele blindganger tussen de nummers, en ze krijgen moderne rockinstellingen die niet afstandelijk of erg kieskeurig zijn. Ze kreeg wat hulp: Mark Knopfler van Dire Straits schreef het langzame, prachtige titelnummer; Jeff Beck speelde een hartverscheurende solo op de geweldige rocker “Steel Claw”; Martyn Ware en Greg Walsh van Heaven 17 produceerden haar hitcover van "Let's Stay Together" van Al Green; en Rupert Hine produceerde een groot deel van het album en schreef een van de verwaande nummers, "What's Love Got to Do with It."

Turner bestrijkt muzikaal heel wat terrein, maar ondanks zijn soulvolle hart is dit een stevige rock & roll plaat. Er is alles, van een pompende danstrack, "Show Some Respect", tot een langzaam tempo van Ann Peebles genaamd "I Can't Stand the Rain", de rinkelende tonen die op Tina's hoofd lijken te vallen en haar kwellen met wat geheugen. "I Might Have Been Queen" heeft de aardsheid van een "Proud Mary". Turner lijkt de aanraking die elk van deze nummers nodig had volledig te begrijpen. Wanneer ze zingt over het zijn van een "privédanseres, een danser voor geld, en alle oude muziek is voldoende", komt ze over met de berusting van een oude stripper of hoer met een gepast minimum aan zelfmedelijden.

(bron NPO, Jan Liebregts  en Wikipedia)

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede