Tom Jones

Nog voordat hij wereldberoemd zou worden, werd hij in Wales al ‘Tiger Tom’ genoemd. In januari 1965 stapte een nieuwe Britse ster vol overtuiging in het spotlicht: Tom Jones. De jonge Tom viel vooral op door zijn krachtige stemgeluid en sexy uitstraling. Ruim 45 jaar later is Tom Jones een wereldster van formaat, wiens geweldige charme en voorkomen nog steeds menig vrouwenhart sneller doet kloppen.

Playboys

Tom Jones wordt op 7 juni 1940 geboren als Thomas Jones Woodward in Trefforest, een klein dorpje in Wales. Tom groeit op in een mijnwerkersgezin. Op twaalfjarige leeftijd krijgt hij tuberculose waardoor hij ruim twee jaar ziek thuis zit. Tom noemt het nog steeds de slechtste periode uit zijn leven. De zieke Tom luistert heel veel naar muziek. Eenmaal genezen verklaard gaat hij naar de middelbare school. Daar ontmoet Tom zijn grote liefde Melinda Trenchard, met wie hij in maart 1957 op 16-jarige leeftijd in het huwelijk treedt. Een maand na het huwelijk wordt hun enige zoon Mark geboren. Om de kost te verdienen voor zijn jonge gezin werkt Tom overdag als bouwvakker. ’s Avonds schnabbelt hij als drummer en zanger in de plaatselijke kroegen en clubs. Hij richt z’n eigen bandje The Playboys op. In 1963 wordt Tom gevraagd zanger te worden in een ander bandje. Als Tommy Scott & The Senators maakt hij vervolgens furore in Wales. Fanatieke fans bezorgen hem de bijnaam Tiger Tom. De befaamde producer Joe Meek neemt zelfs enkele demo’s op met Tommy Scott & The Senators, overigens zonder dat dit tot enig succes leidt.

Sandie Shaw

Tijdens één van de optredens met Tommy Scott & The Senators wordt Tom per toeval ontdekt door Gordon Mills. Deze man zal later ook Engelbert Humperdinck en Gilbert O’Sullivan onder zijn hoede nemen. Mills wordt manager van Tom en raadt hem aan zijn naam te veranderen in Tom Jones, naar de razend populaire avonturenfilm die dan in de Britse bioscopen draait. Mills heeft nog een liedje klaarliggen dat hij eigenlijk heeft geschreven voor Sandie Shaw. Maar het zangeresje wijst het nummer af omdat zij het niet goed genoeg voor haar vindt. Dus mag Tom het liedje 'It’s Not Unusual' inzingen. Met veel succes want in februari 1965 scoort hij er zijn eerste Britse nummer 1-hit mee. Opeens is Tom een veelbelovende ster die door kenners een grote toekomst wordt voorspeld. Die voorspelling klopt helemaal want nog datzelfde jaar staat Tom in het voorprogramma van de Rolling Stones en vertolkt hij het titelstuk van de James Bond-film Thunderball.

Seksbom

Tom vervolgt het succes met grote hits als 'What’s New Pussycat', 'Green Green Grass Of Home', 'Detroit City' en 'Delilah', die ook in de rest van de wereld hoog in de hitlijsten belanden. Toms sexy uitstraling, suggestieve heupbewegingen en enorme populariteit kunnen wedijveren met die van Elvis Presley. Wanneer ‘casanova’ Tom optreedt in Las Vegas raakt hij bevriend met Elvis, een vriendschap die voortduurt tot Presleys dood in 1977. Gedurende de jaren zestig en zeventig vermaakt Tom zijn publiek met eigen tv-shows en spectaculaire theaterconcerten. In 1988 scoort hij zijn zoveelste wereldhit met het van Prince geleende 'Kiss'. Door zijn samenwerking met onder anderen Van Morrison, Procol Harum en de stripfiguren The Simpsons blijft Toms populariteit ook in de jaren negentig ongekend groot. Rond de eeuwwisseling levert Tom met de cd Reload zelfs z’n best verkochte album aller tijden af. De hiervan afkomstige single 'Sex Bomb' wordt een grote wereldhit en past naadloos bij zijn nog immer geweldige macho-uitstraling.

Bevlogen

In 2006 wordt Tom Jones door Koningin Elizabeth II tot ridder geslagen. Een jaar later verzorgt hij een spectaculair optreden tijdens het Concert For Diana in het Wembley Stadium in Londen. In 2010 viert Sir Tom zijn 70ste verjaardag met een groot concert in het voetbalstadion van Norwich. Nadat hij te gast is geweest in het populaire Amerikaanse tv-programma American Idol besluit Tom in maart 2012 jurylid te worden in de Britse versie van The Voice. Twee maanden later brengt hij zijn 38ste (!) en nieuwste studioplaat Spirit In The Room uit, een sterk popalbum waarop een bevlogen Tom liedjes zingt van onder anderen Paul Simon, Leonard Cohen en Paul McCartney. Ondertussen woont Tom afwisselend in Los Angeles en Wales. Samen met zijn jeugdliefde Melinda, de vrouw met wie hij al meer dan vijftig jaar is getrouwd, geniet hij van hun zoon, kleinkinderen en het goede leven. "The fire is still in me. Not to be an oldie, but a goodie. I want to be a contender," aldus de bijna 82-jarige Tom Jones.

Verjaardagsfeestje

Tom Jones trad woensdagavond 6 juli 2022 op in de Ziggo Dome in Amsterdam. Aanvankelijk zou hij  in 2020 zijn tachtigste verjaardag vieren in de Amsterdamse Ziggo Dome, maar door de coronacrisis werd dat feestje twee jaar uitgesteld.  De inmiddels 82-jarige, ’godfather van de moderne soul’, zoals concertorganisator MOJO hem noemt, stond waarschijnlijk voor het laatst op het podium in Nederland. Jones vierde zijn verjaardag later ook nog in Luxemburg, Duitsland en Ierland.

Tom Jones is nog jong van geest. Dat is niet alleen te danken aan de populariteit van de Welse zanger als jurylid in The Voice. Op zijn laatste albums experimenteert hij nog gerust met zijn muziek. Allereerst is er natuurlijk de stem. Het gospelbereik van Tom is nog steeds ontzettend groot. De leeftijd heeft op de stem niks aan kracht ingeboet. Ondersteunt door een klassieke rock ’n roll band swingde hij erop los. Op sommige liedjes met twee gitaristen waardoor ‘Talking Reality Television Blues’ zo naar festivals als Best Kept Secret kan. ‘Surrounded By Time’ klinkt in deze samenstelling sfeervol en dreigend.

Top 2000

In de 23e editie van de Top 2000 staat Jones met twee noteringen:

  • 1646: Green Green Grass Of Home
  • 1976: It's Not Unsual

Sunday Morning Classic

Op 17 juli 2022 was het (eindelijk) de beurt aan Tom Jones om te schitteren als Sunday Morning Classic. Niet met één van zijn oudere albums maar juist zijn allerlaatste, Surounded By Time.

Iedereen die ouder wordt, is zich ervan bewust dat tijd zich anders gaat gedragen. Alles lijkt sneller te gaan, ieder jaar, elke dag, ieder uur en elke minuut worden steeds waardevoller. Op 80-jarige leeftijd kan Sir Tom Jones daar ongetwijfeld over meepraten. En vanuit dat besef lijkt hij steeds betere albums te gaan maken. Wie de carrière van Tom Jones bekijkt, snapt dat er vaak lacherig over hem wordt gedaan. Hij geeft het in zijn uitstekende autobiografie Over The Top And Back uit 2015 zelfs grif toe. Zijn carrière heeft decennia lang van gimmicks aan elkaar gehangen. Van de ‘wink wink, nudge nudge’-tekst van What’s New Pussycat en de Mariachi-band die door moordballade Delilah heen tettert, tot de door testosteron gedreven tegenhanger van Prince’Kiss, de zelfparodieën die zijn gastrollen in Mars Attacks! en The Fresh Prince Of Bel Air waren of de bewust foute hit die Sex Bomb was. Wat echter al die jaren buiten kijf heeft gestaan, is die geweldige stem. Die stem waar de tijd dan weer geen enkele vat op lijkt te hebben. De 80-jarige Jones klinkt in 2021 nog net zo vitaal en monumentaal als de Tom Jones die in 1965 zijn eerste hit scoorde.

Tijd verandert alles en tegelijkertijd verandert er niks. Al moet gezegd dat Tom Jones de laatste jaren wel meer consistent te werk gaat in de albums die hij opneemt. Sinds producer Ethan Johns zich over het werk van de Welshe windbuil heeft ontfermd, hebben Jones’albums een duidelijke creatieve richting en een consistente opbouw. Het prachtige Praise & Blame zag hem in 2010 diep in de devotionele muziek duiken, waar opvolger Spirit In The Room (2012) een geweldige collectie meer op folk geënte nummers bevatte en het meer door country en R&B gedragen Long Lost Suitcase (2015) de soundtrack vormde bij genoemde autobiografie. In de jaren daarna is er veel gebeurd. Tom Jones had af en toe gezondheidsklachten die pijnlijk duidelijk maakten dat zijn stem weliswaar zo fris als een hoentje is, maar zijn lichaam toch minder kwiek wordt. Ook overleed zijn echtgenote. Dat de vergankelijkheid van het leven hem met zijn neus op de feiten drukte, vormde conceptueel de basis voor Surrounded By Time.

Op deze vierde samenwerking met Ethan Johns houdt Tom Jones de hoge kwaliteit van de eerdere trilogie schijnbaar zonder enige moeite vast, terwijl hij een tamelijk eclectische verzameling covers volledig naar zijn hand zet. Opener I Won’t Crumble With You If You Fall (origineel van Bernice Johnson Reagon) sluit op het eerste gehoor naadloos aan op het eerdere Praise & Blame, maar instrumentaal hoor je al een spannend en onheilspellend te noemen klankbed ontvouwen die een nieuwe richting aangeeft. Klassieker The Windmills Of Your Mind (bekendste versie van Dusty Springfield) diept die richting verder uit. Jones en Johns hadden zonder enige moeite kunnen kiezen voor een meer traditioneel arrangement, maar juist het kolkende en broeierige arrangement maakt het een spannend geheel, waarna het album een u-bocht neemt middels de springerige en bijna hysterisch te noemen uitvoering van Popstar (Cat Stevens).

Hoewel muzikaal wellicht het minst interessant, doet dat nummer je wel direct op het puntje van je stoel zitten vanwege de onverwachte hoek waaruit het komt. Vanaf dit moment schiet Surrounded By Time muzikaal alle kanten op, met Jones’stem die de boel stevig bij elkaar houdt. Van het psychedelisch uitgesponnen spoken word geheel Talking Reality Television Blues (Todd Snider) tot het ingetogen en breekbare I’m Growing Old (Bobby Cole) of de geweldige (wederom semi-spoken word) trip die de ruim 9 minuten durende afsluiter Lazarus Man (Terry Callier) is. Absoluut hoogtepunt is de Waterboys-cover This Is The Sea, dat een volledig nieuw arrangement heeft meegekregen en door het heerlijk jengelende orgeltje klinkt alsof Jones het eind jaren zestig, begin jaren zeventig al opnam. Echter, juist door de ouderdom en levenservaring die Jones er nu in legt, stijgt het nummer ver boven zichzelf uit en toont het eens te meer dat echt goede muziek tijd stil weet te zetten en de luisteraar in een paar minuten heden, verleden en toekomst laat ervaren. Machtig!

Geschreven door: Edgar Kruize (Written in Music)


bron: NPO en Wikipedia
foto: Mykal Burns and by Raph PH

Onderstaand tref je een kleine selectie aan van de albums van Tom Jones. Ben je op zoek naar een specifiek album laat het ons dan weten. We gaan graag voor je op zoek!

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede