Tom Waits

Tom Waits zag het levenslicht op 7 december 1949 in Pomona Californië. Zijn stem kan omschrevenTom Waits worden als een lage, rauwe, bijna grommende stem, en soms hees als een fluisterzanger. Waits' carrière begon in 1971 toen hij naar Los Angeles verhuisde en als kroegzanger een contract kreeg aangeboden door Herb Cohen, de manager van onder andere Frank Zappa. Na veel afgebroken opnamesessies bracht hij in 1973 zijn eerste album uit, het melancholieke Closing Time. Het album kreeg goede kritieken, maar kreeg pas echt aandacht toen The Eagles het nummer Ol' '55 opnamen in 1974.

In de algemene opinie blijft zijn werk toch gekarakteriseerd door zijn rockstem, zijn sterke persoonlijkheid en theatrale aanwezigheid op het podium, en de late night smoky bars-humor van zijn teksten ("I'd rather have a full bottle in front of me than a full frontal lobotomy"). Tijdens zijn optredens gebruikt hij vele verschillende vormen. Soms zingt hij door een megafoon, of hij zet op onnavolgbare wijze zijn hoed scheef en gooit wat confetti in de lucht ("Fall out of a window with confetti in your hair").

Aan het einde van de jaren tachtig had Waits zich getransformeerd tot een even briljante als avontuurlijke muzikant wiens stijl het midden hield tussen Howlin’Wolf, Kurt Weill en Captain Beefheart. Het theatrale podiumdier dook ook met succes op in enkele speelfilms.

Hoewel zijn liederen door veel beroemde artiesten zoals Bruce Springsteen, Meat Loaf en Rod Stewart zijn uitgevoerd, blijft Tom Waits een cultartiest, altijd buiten de mainstream.

In 2019 stond in de Top 2000 het nummer " Tom Traubert's Blues"  op nummer 1221. Dit nummer is tevens opgenomen door Rod Stewart en staat op het album " Small Change" .

Op 4 oktober 2020 was Tom Waits te gast bij onze Sunday Morning Classics met zijn album "Closing Time".

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede