Toto

In wisselende samenstellingen is Toto een band die door de jaren heen blijft boeien. Helaas nog nooit live gezien maar wellicht komt dat er nog eens van.

Toto

Toto is een Amerikaanse rockband uit Los Angeles die zijn grootste successen had in de jaren tachtig vanToto de 20e eeuw. De leden van de groep hadden als studiomuzikanten meegewerkt aan honderden elpees voordat ze onder de naam Toto gingen samenwerken. Toto is niet genoemd naar het hondje Toto van Dorothy uit The Wizard of Oz, zoals vaak wordt aangenomen. Waar is wel dat drummer Jeff Porcaro, kort na het zien van deze film, de demobandjes van de groep merkte met het woord 'Toto'. Bassist David Hungate volgde het idee van Jeff Porcaro. In het seizoen 1988/'89 heeft Jeff Porcaro in de Ahoy in Rotterdam een interview gegeven aan Jan Douwe Kroeske. Toto is afkomstig van het Latijnse In Toto, Et Toto of Et Totas, wat 'allesomvattend' betekent.

De band is zo genoemd omdat de groep zo veel mogelijk muziekstijlen wil gebruiken bij het maken van hun muziek. In het interview zegt Porcaro: "We didn't júst play heavy metal, or didn't just play R&B, we liked all sorts of music. We don't think there should be any barriers for what we are capable of doing or want to play". Het interview staat op de dvd Toto's Greatest Hits Live.. And More!. Veel mensen denken nog steeds dat Robert Toteaux de officiële naam is van zanger Bobby Kimball. Dit was echter een grap, gemaakt door gitarist Steve Lukather, tijdens een interview.

Jeff Porcaro is in 1992 overleden.

Toto ontstaat in 1976 te Los Angeles, wanneer David Paich en Jeff Porcaro samen een band beginnen. Paich en Porcaro zijn op dat moment al gewaardeerde sessiemuzikanten voor onder andere Steely Dan, maar ze willen graag zelf een band beginnen.

In 1978 scoort Toto hun eerste hit met "Hold the Line", afkomstig van het debuutalbum Toto. Voor dit album ontvangen ze een Grammy Award-nominatie voor Best New Artist. Het succesvolle debuut wordt opgevolgd door Hydra (1979) en Turn Back (1981). Hun vierde plaat, die in 1982 onder de toepasselijke naam Toto IV uitkomt, leidt tot de grote doorbraak voor de Californische rockband. Het album bevat onder andere de hits "Africa" en "Rosanna". De titel van dit laatste nummer komt van actrice Rosanna Arquette, die ten tijde van de opnames van het album regelmatig uitging met Toto-toetsenist Steve Porcaro.

Lang wordt er getwijfeld door de overgebleven bandleden of ze door moeten gaan nu hun drummer overleden is. In de geest van Porcaro besluiten ze het album Kingdom of Desire gewoon uit te brengen en de reeds geplande tournee (waarvoor alle crew al was ingehuurd) toch door te laten gaan. De Britse drummer Simon Phillips, die al enige tijd bekend was met Steve Lukather, door hun werk met Jeff Beck en Carlos Santana.

In 2018 verscheen een nieuw album welke tevens gelijk was aan de naam van de concertentour waarmee Toto het veertigjarig jubileum vierde; '40 Trips Around the Sun'. Het album bevatte 3 nieuwe nummers. In augustus brengt Toto de single "Hash Pipe" uit. Dit is een nummer van de band Weezer, die eerder dit jaar een hit scoorde met een cover van Toto's "Africa". In september is de autobiografie verschenen als hardcover, e-book en later als audioboek. Het boek genaamd 'The Gospel According to Luke' vertelt het verhaal over Steve Lukather en over Toto. Het boek is Engelstalig en geschreven op de manier waarop Steve Lukather ook spreekt.wordt benaderd om Porcaro's plaats over te nemen.

Toto staat met behoorlijk wat nummers in de Top2000.

Bron: Wikipedia

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede