U2

Het begon voor mij in 1980 met hun eerste hit " I Will Follow"  van het album "Boy". In die tijd was ik erg met disco bezig en aan het Ierse rockgeluid van U2 moest ik even wennen. Dat wennen ging snel en U2 staat al jaren in mijn lijstje van favoriete bands. Ik heb ze (pas)voor het eerst in de jaren '90 zien optreden en de laatste keer was in 2017 tijdens de "Joshua Tree Tour".

U2

U2 is Bono (Paul David Hewson), zang en gitaar, The Edge (David Howell Evans) op gitaar, piano, bas en soms zang, Adam Clayton op bas en soms gitaar en Larry Mullen jr. op drums. Deze bezetting is van het begin af ongewijzigd gebleven, wat uitzonderlijk is in de popgeschiedenis. Zelfs de entourage van de groep is in de loop der jaren bij U2 grotendeels hetzelfde gebleven.

U2U2 begon op 25 september 1976 op de Mount Temple Comprehensive School in Dublin onder de naam Feedback. Larry Mullen jr. had een blaadje opgehangen in de schoolkantine waarop men zich kon aanmelden voor de band. Bono reageerde, waarbij hij zei dat hij kon gitaarspelen en zingen, wat hij allebei (zoals hij in een interview later zei) niet kon. Ook The Edge reageerde. Adam Clayton zou er –volgens een interview –bijgevraagd zijn; "Hij zag er zo stoer uit, als hij bij de band zou komen, zouden we vast populair worden". De toen gevormde band bestond nog uit vijf leden; naast de uiteindelijke U2-bezetting was dat Dik Evans (de broer van The Edge) op gitaar. Begin 1978 veranderde de band zijn naam in The Hype. In die periode verliet Dik Evans de band. Vrijwel tegelijkertijd wijzigde de band op advies van de Ierse zanger en reclameman Steve Averill zijn naam in U2 (de naam van het in 1960 boven Rusland neergehaalde Amerikaanse spionagevliegtuig, met aan boord Gary Powers). Op 14 oktober 1980 speelde de band voor het eerst in Nederland, in de KRO-studio's te Hilversum. De dag daarna in de Melkweg te Amsterdam, vervolgens op de 16e bij Vera in Groningen. De eerste tournee in Nederland werd op 17 oktober afgesloten bij Gigant in Apeldoorn. De volgende dag trad U2 op in een klein zaaltje in Ukkel voor een zeventigtal toeschouwers, die elk 220 Belgische frank betaalden.

Sunday Morning Classic : The Joshua Tree

Op 26 april 2020 lag het album "The Joshua Tree"  bij ons tijdens de "Sunday Morning Classics" op de draaitafel.

9 Maart 1987, ‘The Joshua Tree’ van U2 zal vanaf 00.00 uur binnen enkele uren alle verkooprecords verbreken en die nacht de meest gedraaide plaat zijn. Het is in veel opzichten een belangrijk album gebleken voor de band. Het zou op dat moment ‘alles of niets’ betekenen voor het jonge Ierse viertal aangezien er gedurende het opnameproces werd besloten om het roer radicaal om te gooien.De band is in de studio, inmiddels behoorlijk gefascineerd geraakt door de muzikale Amerikaanse traditie, en probeert, aangemoedigd door producer Daniel Lanois, de gospel een eigentijds karakter te geven.

Het is voor U2-begrippen eU2 | The Joshua Treeen behoorlijk ongebruikelijke stijl waar veel fans aanvankelijk bepaald niet blij mee zullen zijn. Het resultaat heet I Still Haven’t Found What I’m Looking For waarin door de abstracte gitaarklanken van The Edge en met behulp van The New Voices Of Freedom, de traditie naar de tegenwoordige tijd wordt gebracht. De vreemde gitaarklanken van The Edge zijn tevens de basis van het succes voor de single With Or Without You. De gitarist zou later bekennen dat het gitaarloopje tot zijn favoriete bijdragen van dit album behoorde. Het was bovendien zelfs zijn meest eenvoudige. Brian Eno komt met het idee om op te nemen in een huis en niet in de studio. “Niet laten (af)leiden door allerlei mogelijke technische foefjes”, luidt het motief.

Amerikaanse literatuur en poëzie hebben een grote invloed op de teksten van Bono. De woestijn in het zuidwesten vormt niet alleen een belangrijke metafoor maar is tevens het decor voor de film-aspecten in de muziek. Het contact met fotograaf Anton Corbijn is inmiddels gelegd en hij brengt de band naar ‘de boom’ die zo bepalend zou zijn voor dit album. Twee maanden na de release van ‘The Joshua Tree’ staat U2 op de eerste plaats in de albumverkooplijsten en siert het viertal de cover van Time Magazine.


(bron: Wikipedia en Jan Liebregts)

www.u2.com

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede