Ultravox

Fan van het eerste uur:  Theo de Kok

Kun je mij vertellen waarom je Vienna nou zo’n mooi nummer vindt? Dat even in een paar woorden beschrijven? Oh, dat wil ik best wel doen, geef me daar wel even tijd voor…

Nou, die heb ik moeten nemen, die tijd…

Waarom greep dat liedje me direct toen ik het voor het eerst hoorde, vermoedelijk bij Toppop, dus vergezeld van de beelden. Mysterieus, in zwart en wit, met mistflarden, een mooie vrouw op een trap. Een man met een klein snorretje, Midge, was jij dat?

Herinner ik me eigenlijk überhaupt de clip wel correct?
En waarom vertel ik nu zoveel meer -eigenlijk alleen maar- over de videoclip en niet over de muziek zelf? IsTheo de Kok het nummer bij nader inzien sec toch minder goed dan de combinatie? En waarom zoveel zinnen met vraagtekens? Alweer één…

Er is onderzoek gedaan naar wat goede muziek is. Naar wat makkelijk in het gehoor ligt en daarom kinderen aanspreekt en naar wat veel complexer is, met tempowisselingen en gelaagd (wat ik daar ook mee mag bedoelen) en zodoende slechts nog voor een wat kleiner publiek toegankelijk. Tot aan muziek die bijna niemand meer begrijpt*. Je kunt helemaal ontleden hoe je de optimale hit moet schrijven, als je dat zou willen. Zou dat dan net zo mooi worden als de muziek van Ultravox, ik waag het te betwijfelen. Als je van die plakkers op mijn hoofd zou aanbrengen om mijn hersenactiviteit te meten, wat zou je apparaat dan waarnemen als ik naar Vienna luister? Moet je het zo willen analyseren, moet ik dat doen? Of moet ik me gewoon overgeven aan de melancholie die me nog steeds overvalt en dat al vanaf de allereerste keer dat ik het intro hoorde heeft gedaan. Geen vraagteken achter deze toch als vraag geformuleerde zin, ik ben er dus uit! Vienna is en blijft gewoon één van de mooiste nummers uit het begin van je jaren tachtig!

Waarom precies? Boeien!
Gauw nog even luisteren, en kijken. Hé, een paard! Toch ook kleur? Oh ja, die vogelspin. Is het een droom, dat moet haast wel. Ben ik eigenlijk wakker of voor altijd blijven hangen in de mijmeringen van mijn lang vervlogen jeugd, ergens op een wazig feest in Wenen, in zwart en wit en toch ook in kleur, kennelijk…

* Sunn O))) maakt daar mooie voorbeelden van, luisteren!

Ultravox

Ultravox wordt in 1974 opgericht door zanger John Foxx met als toenmalige bandnaam Tiger Lily. De UltravoxEngelse groep bestaat naast John Foxx uit Billy Currie (toetsen/viool), Chris Cross (bas), Warren Cann (drums) en Stevie Shears (gitaar). In 1976 wordt de naam gewijzigd in Ultravox! De op de punkleest geschoeide elektronische muziek smaakt het Engelse publiek in eerste instantie een beetje vreemd, maar is toch precies waar men op zit te wachten.

De punk met scheurende gitaren -dat midden jaren '70 populair is - wordt door Ultravox! gecombineerd met synthezisers dat een nieuw geluid oplevert. Dit zou een nieuwe periode inluiden, namelijk de zogenaamde New Romantics of Blitz-stroming , dat in 1980 zijn hoogtepunt bereikt. Andere groepen uit de periode met die sound zijn bijvoorbeeld Soft Cell, Human League en Duran Duran.

In 1980 wordt er een nieuw contract getekend bij Chysalis. Er wordt een nieuwe zanger aangetrokken: Midge Ure.  Midge heeft dan al in verscheidene bands gezeten en is in 1979 kort zanger geweest van Thin Lizzy. Vanaf deze tijd gaat het bergopwaarts want het eerste album met Midge Ure is Vienna met de gelijknamige single 'Vienna' dat de groep wereldberoemd maakt.

Ultravox startte een "reunion tour" in 2009, waarvan het concert van 30 april 2009 in de Londense Roundhouse is opgenomen voor DVD. Deze is inmiddels, vooruitlopend op de "second-leg" van de "reunion tour", begin april 2010 uitgebracht. Op zaterdag 8 augustus 2009 bracht de reunion tour hen op de Lokerse Feesten in de bezetting waarmee het album Vienna was opgenomen; maandag 26 april 2010 speelde Ultravox in Paradiso (Amsterdam).

Op 28 mei 2012 kwam het recentste album van Ultravox uit, genaamd "Brilliant".

Ultravox staat natuurlijk in de Top 2000 en wel met twee nummers in 2019:

·         419  -  Vienna

·         1681 -  Dancing With Tears In My Eyes

Op 1 november 2020 was Ultravox te gast als Sunday Morning Classic bij De Platenbar met hun album Vienna.

(bron: NPO en Wikipedia)

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede