Usher

Usher wordt op 14 oktober 1978 in Dallas geboren als Usher Raymond IV. Zijn muzikale scholing begint in het gospelkoor, zoals bij vele R&B-sterren.

Negen jaar

Vanaf zijn negende klimt hij regelmatig op het podium, om er uiteindelijk op zijn veertiende vanaf geplukt te worden door producer Antonio 'L.A.' Reid van LaFace Records, het label dat ook jonge R&B-sterren als Brandy en Monica brengt.

Atlanta

Met zijn gezin woont hij dan al twee jaar in Atlanta, Georgia, omdat hij volgens zijn moeder daar dichter bij het vuur zit. Ze krijgt gelijk als hij een contract krijgt met LaFace.

Puff Daddy

Usher gaat nog naar de middelbare school wanneer zijn eerste album uitkomt. Usher is geproduceerd door Sean Combs, dan ook bekend als Puff Daddy. In Amerika wordt het album een bescheiden succes. Usher wordt hierdoor onder andere gevraagd een jingle voor Coca Cola in te zingen.

My Way

Zijn tweede album My Way uit 1997 levert meer international succes op. De single 'You Make Me Wanna' wordt een top 10-hit in Nederland.

Eigen stempel

In samenwerking met hit-producers als Jermaine Dupri, Babyface en Puff Daddy schrijft Usher zelf zes nummers. Muzikaal en tekstueel drukt hij meer zijn eigen stempel op het album.

Bad boy-imago

Daarnaast wordt het duidelijk dat het Bad Boy-imago nog niet bij hem past. De zanger is vanaf dan het braafste jongetje van de R&B-klas.

Acteren

Usher blijkt naast zijn zang-& danskwaliteiten ook over acteertalent te beschikken. Volgens de bladen kiest hij voor een gastrol in The Bold And The Beautiful omdat zijn moeder een fan is van de serie. Deze rol in zijn moeders favoriete soap levert hem in Nederland de meeste gezichtsbekendheid op, maar hij speelt ook gastrollen in Moesha en in de horrorfilm The Faculty.

Vierde album

Het vierde album van Usher, 8701, is vernoemd naar het jaar '87 (het jaar dat Usher zijn eerste stappen op het podium maakt) en het jaar '01 (het jaar van de release van het album).

Internationaal

Voor de internationale markt krijgt 8701 ook een aantal bonustracks mee, zoals 'Pop Ya Collar, dat met name in Engeland een hit wordt, maar in Nederland niet zo goed scoort als de single 'U Remind Me.

P. Diddy

De samenwerking met Sean 'P. Diddy' Combs werpt in 2002 opnieuw de spreekwoordelijke vruchten af wanneer ze samen de hitlijsten bestormen met 'I Need A Girl'.

Volwassener

Usher profileert zich steeds minder als de Benjamin in de hitparade. Dat hij volwassen is geworden blijkt niet alleen uit de veelvuldig in clips getoonde sixpack, maar ook uit de relatie met TLC-zangeres Rozonda 'Chilli Thomas en zijn vete met Sisqo.

Muzikale ommekeer

Dit alles uit zich niet echt in een muzikale ommekeer, want ook op het album 8701 en in de samenwerking met P Diddy vormen de sexy ballads de boventoon. Het zwoele repertoire wordt vanaf de 21ste eeuw echter gebracht door een volwassen R&B-ster en niet meer door het tienerpop-idool van de jaren negentig.

Top 2000

In de 23e editie van de Top 2000 staan er geen noteringen meer voor Usher. Wil je hem een plek geven ga dan naar onze Top 2000 inspiratielijst op Spotify.

Sunday Morning Classic

Op zondag 6 november 2022  ging het los in De Platenbar, Usher was deze ochtend onze Sunday Morning Classic.

Langzaam maar zeker heeft Usher zich op weten te werken tot één van de grootste mannelijke r&b-sterren van de jaren nul. Met enkele sterke singles, prima zangkwaliteiten en niet te vergeten zijn flitsende danspasjes is hij de belangrijkste concurrent voor Justin Timberlake als de potentiële opvolger van Michael Jackson. Op zijn vierde album 'Confessions' uit 2003 laat Usher horen dat hij zijn imago als tienerster (zijn debuutalbum verscheen toen hij 15 was) nu echt ontstegen is en volwassen is geworden. Hoewel de 'parental advisory'-sticker ontbreekt zitten de nummers dan ook vol seksuele toespelingen en wordt er in de titeltrack verwezen naar zijn veelbesproken (vermeende?) ongewenste vaderschap. Het beste nummer op 'Confessions' is zonder twijfel de sublieme, door Lil' Jon geproduceerde single 'Yeah!', met een minimalistisch synthesizermelodietje en gast-raps van Ludacris. Hoewel niet alles hetzelfde niveau haalt van deze single heeft Usher met 'Confessions' opnieuw een top r&b-plaat gemaakt.

De originele releasedatum werd vastgesteld op 30 maart 2003, maar werd later met een week vervroegd. Usher heeft aan MTV verklaard dat hij voor het album geïnspireerd werd door Augustinus van Hippo. Er moest een persoonlijkere sfeer in de cd komen.

De single Yeah! is als laatste op de cd geplaatst. Na het opnemen van alle nummers besloten Usher en de productie dat er een lead-single nodig was om als eerste uit te brengen. Daarom schakelden ze de hulp in van Lil' Jon. Met hem ontstond Yeah!, een nummer in de crunkstijl. De single Throwback bevat een sample van een nummer van Dionne Warwick uit 1973. Behalve Yeah! werden de volgende singles uitgebracht: Burn, Confessions Part II, My Boo (met Alicia Keys) en Caught Up.

Special Edition

De Special Edition is een opnieuw uitgebrachte versie van Confessions. Het werd uitgebracht op 5 oktober 2004 en bevat vier nieuwe nummers (My Boo, Red Light, Seduction en Confessions Part II Remix). Deze Special Edition debuteerde op nummer 2 in de Billboard 200. De single My Boo, een duet met R&B-zangeres Alicia Keys, behaalde de nummer 1-positie in de Billboard Hot 100. De remix van Confessions Part II is een samenwerking met de rappers Shyne, Twista en Kanye West. Behalve de bonustracks bevat de Special Edition ook foto’s en een poster, samengevoegd met een persoonlijke brief van Usher.

Het album werd een groot succes: nummer 1 in de Verenigde Staten en wereldwijd meer dan 13 miljoen platen verkocht. Daarmee is Confessions momenteel Ushers best verkochte album.

Bron: NPO en Wikipedia
Foto: Loren Wohl en D.roller.saparena

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede