Van Halen

Mijn eerste kennismaking met hardrock. Met name het gitaarwerk van Eddie van Halen en de zang van David Lee Roth heeft mij eind jaren '70 geraakt. De latere zangers hebben prima werk geleverd maar voor mij is Van Halen niet compleet zonder de zang en show van David Lee Roth. Kijk naar de videoclip Jump en je begrijpt precies wat ik bedoel. Mijn zwager heeft ze in de vroege jaren '80 zien optreden en daar kan hij mij nog steeds jaloers mee maken. Er was nog even sprake van een reunie maar misschien is het maar beter dat dat er niet meer van komt.

Van Halen

Van Halen is een Amerikaanse hardrockband, opgericht dooVan Halen r de van oorsprong Nederlandse broers Eddie en Alex van Halen. De band is vooral bekend om de 'two-hand tapping'-gitaartechniek van Eddie en het flamboyante podiumgedrag van hun eerste zanger, David Lee Roth. Roth wordt gezien als de man die de grenzen tussen hard rock en showbusiness minder scherp heeft gemaakt en de standaard leren-jacks-met-spijkerbroeken-cultuur heeft doorbroken. Onder rockmuzikanten wordt Eddie van Halen als een zeer invloedrijk rockgitarist gezien. Vrijwel iedere rockgitarist van de 21e eeuw is direct of indirect door hem beïnvloed. Ook op het gebied van gitaarversterking, gitaareffecten en gitaarontwerp is Eddie verantwoordelijk voor vernieuwingen, die door diverse fabrikanten (onder andere Charvel, Kramer, Ernie Ball, Peavey, Fender) ook in productie zijn genomen en waar hij (tegen betaling) zijn naam aan verbond.

Naast covers speelden ze ook eigen nummers. Nadat ze een demo hadden opgenomen bij KISS-bassist Gene Simmons, stonden ze in 1977 in het Starwood Hotel waar twee medewerkers van Warner Bros aanwezig waren. De band kreeg een contract en studiotijd, en mede door de hulp van Simmons brachten ze in 1978 hun eerste album uit. Ondanks het succes van het album en verdere hitsingles "Panama" en "Hot for Teacher", waren er wrijvingen in de band. Roth was niet blij met het gastoptreden van Eddie in het nummer "Beat It" van Michael Jackson en de andere bandleden ergerden zich steeds meer aan het exorbitante gedrag van Roth, zowel op als buiten het podium. In 1985 bracht David Lee Roth een soloalbum uit (Crazy From the Heat). Toen hij vervolgens de opnamen van het nieuwe Van Halen-album traineerde, werd hij uit de band gezet. Roth maalde er niet om, want hij dacht dat Van Halen zonder hem ten dode was opgeschreven. Dit bleek een inschattingsfout te zijn. Roth werd in Van Halen opgevolgd door Sammy Hagar en het eerste album in de nieuwe bezetting (5150) werd in 1986 een onverwacht groot succes.

Op 2 februari 2007 maakte de band bekend dat zij opnieuw op tournee gingen met zanger David Lee Roth door de Verenigde Staten. Nieuw hierbij was dat bassist Michael Anthony, mede verantwoordelijk voor de kenmerkende achtergrondzang, gepasseerd werd ten faveure van Eddies zoon Wolfgang van Halen op basgitaar. Een maand later maakte Eddie bekend dat hij in een afkickkliniek ging. Hierna begon de tournee, bestaand uit 34 Amerikaanse concerten, en deze werd een groot succes. Michael Anthony speelt sinds 2008 samen met Sammy Hagar, Joe Satriani en Chad Smith in de band Chickenfoot.

Overlijden van Eddie

En toen was het opeens over en uit. Op 6 oktober 2020 viel definitief het doek door het overlijden van Eddie van Halen.

Eddie overleed in het bijzijn van zijn vrouw Janie, zoon Wolfgang en broer Alex aan de gevolgen van keelkanker. Van Halen was al geruime tijd ziek. Zijn gezondheid was de afgelopen dagen ver achteruit gegaan. Artsen ontdekten dat de kanker was uitgezaaid naar andere organen, waaronder zijn hersenen. De afgelopen jaren vloog hij regelmatig tussen de Verenigde Staten en Duitsland heen en weer voor behandelingen. Zijn zoon Wolfgang schrijft in een emotionele post op Instagram dat Edward Lodewijk Van Halen de beste vader was die hij zich maar kon wensen: ,,Ik denk niet dat ik dit verlies ooit te boven kom.”Eddie van Halen was een van de meest succesvolle Nederlandse muzikanten ooit. Hij werd in 1955 geboren in Amsterdam en bracht de eerste jaren van zijn jeugd door in Nijmegen. Op 7-jarige leeftijd verhuisde hij met zijn familie naar de Verenigde Staten, waar hij in 1972 samen met zijn broer Alex de hardrockband Mammoth oprichtte. Die naam werd later veranderd naar Van Halen. David Lee Roth, van wie ze in eerste instantie hun geluidssystemen huurden, werd als zanger bij de band betrokken.

Bij het grote publiek werd Eddie Van Halen vooral bekend door hits als Jump, Why can’t this be love en zijn legendarische gitaarsolo in Michael Jacksons Beat it. De samenstelling van de groep veranderde enkele keren, maar Eddie en zijn broer Alex bleven altijd deel uitmaken van de band.

(bron: Wikipedia)

http://www.van-halen.com/

Het debuut album " Van Halen"  lag bij ons op 22 december 2019 onder de naald tijdens onze Sunday Morning Classics.

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede