Van Morrison

George Ivan Morrison wordt op 31 augustus 1945 geboren in Belfast. Als puber al start de jonge muzikant met optreden in lokale orkestjes. Hij kan meerdere instrumenten bespelen, waaronder piano, gitaar en saxofoon. Medio jaren vijftig krijgt hij de bijnaam Van (afkorting van Ivan) en die blijft plakken. Hij vindt zijn inspiratie in de platencollectie van zijn pa, die hem blues, gospel, country en soul laat horen. Vooral Ray Charles en Solomon Burke laten een diepe indruk achter. Hij reageert in april 1964 op een advertentie voor een nieuw orkest dat opzoek is naar muzikanten. Deze wordt uiteindelijk Them gedoopt, naar de gelijknamige horrorfilm. De band breekt in eigen land in 1965 door met de door Morrison geschreven song Gloria. Het nummer is twee jaar later een top 3-hit in Nederland.

Brown Eyed Girl

Na de breuk met ThVan Morrisonem gaat Morrison op zoek naar een Amerikaanse platenfirma. Hij tekent in allerijl een contract met Bang Records. Daar krijgt hij achteraf spijt van, want hij zou nooit een cent van het album Blowin’Your Mind! gezien hebben. Hij is sowieso niet blij met de hoes en ook op andere vlakken schiet Bang Records tekort. De single Brown Eyed Girl wordt echter een grote hit. Aanvankelijk heet het liedje Brown-Skinned Girl, al lijkt het Morrison slimmer om de tekst aan te passen. Ook in Nederland is het Morrisons eerste en tevens grootste hit. Na het debacle bij Bang Records wordt hij van zijn contract verlost door de veel grotere platenfirma Warner Bros., waar Morrison in 1968 de elpee Astral Weeks uitbrengt. De plaat is niet direct een groot succes, maar zet wel de toon voor de latere platen van de muzikant.

Moondance

Morrisons derde plaat Moondance brengt in Nederland geen enkele hit voort wanneer het in 1970 verschijnt, maar zal uiteindelijk een klassieker blijken. Naast het jazzy titelnummer groeien songs als Crazy Love, And It Stoned Me en Into The Mystic in de jaren erna uit tot zijn meest geliefde stukken. Het album zelf verkoopt overigens wel heel goed in ons land en piekt in de top 10. Het nummer Domino, te vinden op Morrisons vierde soloalbum His Band And The Street Choir, is in 1971 zijn tweede hit in Nederland. Een van Morrisons bestverkochte platen in zowel Nederland als de VS is Saint Dominic's Preview uit 1972, met daarop de single Jackie Wilson Said (I'm In Heaven When You Smile). Het wordt pas tien jaar later een echt grote hit, maar dan in de uitvoering van Dexys Midnight Runners.

Bright Side Of The Road

Gedurende de jaren zeventig blijft Van Morrison productief, met vrijwel jaarlijks een nieuwe elpee, al zwakt zijn plaatverkoop geleidelijk af. Hij lijkt niet opgewassen tegen de nieuwe discomuziek die halverwege dat decennium zijn intrede doet. In tegenstelling tot veel van zijn collega’s, waaronder Paul McCartney, Rod Stewart en The Beach Boys, komt Van The Man niet in de verleiding om mee te liften op het succes van het discogenre. Een echt grote hit gedurende het discotijdperk blijft dan ook uit, al is het vrolijke Bright Side Of The Road, afkomstig van het album Into The Music, in 1979 een veel gedraaid liedje op de radio. In augustus van dat jaar treedt hij op in Ahoy, Rotterdam. Nadien beginnen de verkopen van zijn elpees ook weer aan te trekken.

Have I Told You Lately

Van Morrison blijft volop albums uitbrengen in de jaren tachtig, waarvan met name Inarticulate Speech Of The Heart uit 1983 en Poetic Champions Compose uit 1987 heel goed verkopen. In 1988 maakt hij het folkalbum Irish Heartbeat met The Chieftains. In de hitparades is er in die jaren geen spoor van Morrison te bekennen, tot de zomer van 1989, wanneer de lieflijke ballad Have I Told You Lately verschijnt. Dit is zijn eerste top 20-notering in achttien jaar tijd. Het album Avalon Sunset bereikt in 1989 de top 10 van de albumlijst. Een nieuwe generatie maakt zodoende kennis met de zanger en zijn oude werk wordt in 1990 gebundeld op een goed verkopende Best Of-cd. In juni van dat jaar is hij zelfs te zien op Pinkpop, tussen artiesten als Nick Cave, Urban Dance Squad en Red Hot Chili Peppers.

Top 2000

Van Morrison staat met 4 nummer in de Top 2000 van 2020:

  • 371: Brown Eyed Girl
  • 578: Have I Told You Lately
  • 1240: Moondance
  • 1732: Into the Music

Sunday Morning Classic: Astral Weeks

Op 7 november 2021 was Van the Man onze gast als Sunday Morning Classic met het album Astral Weeks.

Astral Weeks is het tweede soloalbum van Van Morrison en kwam uit in november 1968. Het werd in twee dagen met een aantal gerenommeerde jazzmusici uit New York opgenomen in de toenmalige Century Sound Studios. Het album is een ongewone mix van folk, blues en jazz. In de loop van de jaren kreeg het album meer en meer waardering en heeft een cultstatus gekregen. Astral Weeks staat in menig lijstje hoog genoteerd als beste album aller tijden. In de laatste lijst van The 500 Greatest Albums of All Time staat het op de 19de plaats.

Tijdens de eerste opnamesessie voor het album op 25 september 1968 was het nummer Astral Weeks de laatste van vier die voor die datum waren opgenomen. John Payne, de fluitist die met Morrison had gewerkt, zei dat het de eerste keer was dat hij het ooit had gehoord, en dat hoewel het lied misschien gerepeteerd klinkt, het in feite uit de enige opname was vastgelegd.

Morrison beschreef het nummer "Astral Weeks" als: "zoals het transformeren van energie, of van de ene bron naar de andere gaan waarbij het opnieuw geboren wordt als een wedergeboorte. Ik herinner me dat ik las dat je moest sterven om geboren te worden. Het is een van die nummers waar je kunt het licht aan het einde van de tunnel zien en dat is eigenlijk wat het lied zegt." Morrison vertelde Steve Turner dat hij in 1966 in Belfast aan het nummer werkte toen hij schilder Cecil McCartney bezocht die tekeningen had over astrale projectie "en daarom noemde ik het "Astral Weeks".

(Bron: NPO en Wikipedia)

Onderstaand een kleine selectie uit het enorme oeuvre van Van Morrison.

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede