Brian Jones, de te jong gestorven Rolling Stone 
door Jan Liebregts

Brian Jones werd 28 februari 1942 geboren in het Park Nursing Home in Cheltenham in Engeland als oudste van drie kinderen.

Brian was erg intelligent maar verliet high school en zijn ouderlijk huis op 16-jarige leeftijd, toen bleek dat hij zijn 14-jarige vriendinnetje Valerie zwanger had gemaakt. Het kind werd afgestaan ter adoptie. Hij vertrok naar Londen. Daar trad hij op in bars en speelde bluesgitaar. In het voorjaar van 1962 richtte hij samen met pianist Ian Stewart, zanger Mick Jagger en gitarist Keith Richards, The Rolling Stones op. Bassist Bill Wyman en drummer Charlie Watts kwamen iets later ook bij de band.

Jones was in de beginperiode van de Stones de leidende figuur. Hij zorgde voor de eerste boekingen van de band en was de manager van het stel. Brian was erg fotogeniek en kleedde zich goed. Hij was de meest begeerde Stone van dat moment en bespeelde diverse instrumenten. In 1965Brian Jones ontmoette Brian fotomodel Anita Pallenberg. Zij kregen een relatie. Halverwege de tweede helft van de jaren zestig begon Brian te drinken en te experimenteren met het gebruiken van drugs. Toen Anita Pallenberg Brian in 1967 in de steek liet en een relatie begon met Keith Richards was dat voor Brian het begin van een neergaande lijn. Hij ging steeds meer drugs gebruiken en leed aan depressies. Hij trok zich terug uit het sociale leven en kocht in 1968 een huis, Cotchford Farm in Hartfield, waar hij veel van zijn tijd doorbracht.

Door de oplopende spanningen tussen hem en Keith Richards en door zijn drugs- en alcoholgebruik ging het steeds slechter met Brian. Hij ging zich steeds vreemder gedragen. Op 8 juni 1969 werd Jones uit The Rolling Stones gezet mede omdat de andere bandleden vermoedden dat hij geen visum zou krijgen voor Amerika waar zij op toernee zouden gaan. Zijn laatste optreden met de Stones was in 1968 in Londen tijdens de opnamen voor de tv-special “Rock 'n Roll Circus”.

Op 2 juli 1969 was de aannemer, Frank Thorogood, met zijn vriendin Janet Lawson bij Brian en diens toenmalige vriendin Anna Wohlin op bezoek. De aannemer en Brian hadden een dispuut over geld voor de verbouwing van Brian's huis. Er werd gedronken. Omdat het de hele dag al erg warm was geweest, besloten Brian, Anna en Frank, om te gaan zwemmen in het zwembad dat Brian bij zijn huis had. Anna hield het al snel voor gezien en ging naar binnen waar ook Janet was. Na korte tijd kwam ook Thorogood het zwembad uit om sigaretten te halen. Janet keek naar buiten en zag als eerste dat er iets niet in orde was met Brian. Anna rende naar buiten en vond hem op de bodem van het zwembad. Hij was bewusteloos en stierf enige ogenblikken later in de nacht van 2 op 3 juli 1969.

Tot op de dag van vandaag is de dood van Brian Jones omgeven met vraagtekens. Verschillende theorieën zijn geopperd over de oorzaak. Sommigen denken dat hij een astma-aanval heeft gekregen. Anderen denken dat hij aan een combinatie van alcohol en drugs is overleden. Er zijn zelfs stemmen die beweren dat hij vermoord is door Thorogood. Brian Jones werd niet ouder dan 27 jaar.

The Rolling Stones hadden voor zijn overlijden al een concert aangekondigd om de nieuwe gitarist Mick Taylor aan het publiek voor te stellen. Dit zou twee dagen na de dood van Brian in Hyde Park plaatsvinden. Op het laatste moment is er besloten om het concert als een memorial voor Brian te houden.

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede