De bouw van De Platenbar

Maar dat is toch zonde? Dat is de opmerking die het meest gemaakt is toen ik aankondige dat ik het pand aan de Slijkstraat 6 in Groede wilde gaan slopen. Okay, aan de buitenkant zag het er best leuk uit. Een oude werkplaats met een Zeeuwse gepotdekselde gevel. Het pandje was waarschijnlijk wel een paar honderd jaar oud maar helaas versleten, echt versleten. Er was sprake van instortingsgevaar omdat de zware balken op een gescheurde halfsteens muur rusten. Ook was een deel van het dak bedekt met asbestplaten en groeide de planten binnen sneller dan buiten. Slopen en opnieuw bouwen was de enige optie.

Hoe het begon...

De eerste tekeningen en plannen dateren uit 2016. Er was aanvankelijk nog geen idee wat de bestemming van het pand moest worden. Op een zondagmiddag lag ik lui op de bank naar een LP van Frank Sinatra te luisteren. Een beetje dromend over van alles en nog wat. Je kent dat soort momenten ongetwijfeld wel? Mijn vrouw zat achter de PC en ineens vroeg ik haar of ze bij domeinregistratie wilde kijken naar De Platenbar. De naam was beschikbaar en het idee geboren. In Groede zou er in de Slijkstraat een platenbar komen. Dat is veel leuker dan een garage voor onze auto of een schuur waar verder niets gebeurt. Bovendien zou het prima passen in het straatbeeld van Het Vlaemsche Erfgoed. Je moet weten, in de zomer komen er per dag honderden mensen door de Slijkstraat en De Platenbar zou ook nog eens tegenover Herberg de Natte Pij liggen. Hoe leuk is dat! Maar het belangrijkste is eigenlijk wel dat ik de mogelijkheid kon creëren om mijn droom te verwezenlijken. Al van kindsaf aan ben ik met muziek bezig. In het begin kocht ik af en toe een single als ik mijn zakgeld kreeg (singles kosten toen zo'n fl. 6,-). Meestal nam ik cassettebandjes op en leende ik links en rechts de platen om mijn cassettebandjes mee te vullen. Natuurlijk zat ik ook zoals bijna alle kinderen gekluisterd aan de radio om de nummers van de Top40 op te nemen. En dan net op tijd de knop terugdraaien zodat je de stem van de DJ er niet op had staan. Nu vind ik het best jammer dat ik die stemmen niet op tape heb staan. Ik luisterde graag naar Adam Curry en Jeroen van Inkel (Curry & Van Inkel), Frits Spits (De Avondspits), Lex Harding, Ferry Maat (De Soulshow) Tom Mulder en natuurlijk Rob Stenders. Een LP kostte in die tijd net geen fl. 20,- en een dubbel LP bleef meestal net onder de fl. 25,-.

In het begin vond ik (pop)rock, disco en soul het einde. De platen van Earth, Wind & Fire  en The Beatles draaide ik grijs (en nog). Later ben ik wat meer richting de new wave en (hard)rock gegaan. Als jongeman van de jaren '80 luisterde ik naast disco veel naar The PoliceDepeche Mode, Simple Minds, U2 en The Cure.  Maar ook ben ik altijd een liefhebber geweest van Boudewijn de Groot. Naarmate je verder in het leven komt, kom je in aanraking met veel meer muziek en wordt je smaak veel breder. Bands als bijvoorbeeld Van HalenPearl Jam en Led Zeppelin heb ik pas veel later gewaardeerd. In De Platenbar kom je veel verschillende soorten muziek tegen maar het is wel duidelijk waar mijn roots liggen. Lees hier het interview dat ik in maart 2021 heb gegeven: GA Magazine

De sloop in 2019

Tekeningen, aanpassingen, bezwaren, hoorzittingen, archeologische onderzoeken, flora en fauna rapportages etc. etc. Je zou er bijna geen zin meer in hebben. Nadat de sloopvergunning door de Gemeente Sluis (eindelijk) werd afgegeven zijn we direct begonnen met de (sloop)werkzaamheden. Het slopen was spannend omdat het te slopen pandje tussen twee oude pandjes verweven stond. Het ging goed! De draagbalken hebben we bewaard voor de nieuwbouw en delen van het pand zijn elders in Groede in hergebruik genomen. Met aannemer Johnny Verdurmen is wekelijks contact om de voortgang te bespreken. Hovenier Kenzo Knol zorgt voor de volledige her-inrichting van de tuin en de patio. Hiervoor wordt het ontwerp van Fons Linders Tuinmeesters gebruikt.

Wederopbouw van de Slijkstraat 6 in Groede

De wederopbouw in 2020

Eindelijk.... Na een periode van corona en het verkrijgen van de bouwvergunning zijn we op 17 juni 2020 begonnen met de wederopbouw van de Slijkstraat 6. Het is jammer dat de bouwvak aanstaande is want anders hadden we heel wat meters kunnen maken. De eerste meters die gemaakt zijn liggen ondergronds. Grof geschut is er aan te pas gekomen om de zware stalen balken in de grond te persen.

De pannen liggen erop!

Nog net voordat we dit gekke en vervelende Corona jaar 2020 afsluiten, liggen de pannen op het dak van De Platenbar. Maanden lang leek het maar niet op te schieten en ineens schoot het erg op. Het voordeel van een bouw mJohnny Verdurmen van Verdurmen Bouw uit IJzendijke et staalconstructie en houtenskeletbouw is dat de contouren al gelijk zichtbaar worden. In slechts enkele dagen tijd werd duidelijk hoe het pand eruit zou gaan zien. Dag in dag uit werkt aannemer Johnny Verdurmen met zijn team hard aan het realiseren van onze droom. Verdurmen Bouw IJzendijkeZoveel als mogelijk wordt gebruik gemaakt van klassieke natuurlijke materialen zodat het pand goed blijft passen bij het straatbeeld van Het Vlaemsche Erfgoed. De voorgevel wordt net als het oude pand voorzien van houten potdeksels. De deuren en ramen worden met witte glaslatten geplaatst zodat de accenten duidelijk zichtbaar zijn. Ook is er gekozen voor witte windvangers in plaats van hoekpannen.

2021, we gaan gestaag verder

Langzaam maar zeker wordt duidelijk hoe het pand eruit komt te zien. De potdeksels met witte accenten van de kozijnen en windvangers geven de traditionele Zeeuwse sfeer weer. Zo ook de Makelaars die de nolk versieren. De originele oude IJsselsteentjes zijn behouden en worden in het pand verwerkt. De regenpijpen van zink komen uit in een ondereind van gietijzer en houtbewerker Kasper Thienpont van Trae heeft de mooiste wiebertjes van het dorp kunnen maken. Deze zijn bevestigd op de toegangsdeur van De Platenbar. De zijgevel heeft een speels rond raam gekregen wat prima past bij de uitstraling van het pand. Voor de zomer willen we graag dat de buitenzijde grotendeels klaar is. Dat is voor de bezoekers van Het Vlaemsche Erfgoed wel zo leuk!

De feitelijke opening van De Platenbar en het bovenliggende appartement Logement 't Slikje laat nog even op zich wachten. Met de Gemeente Sluis (waar Groede onder valt) zijn we druk in gesprek over de gewenste aanpassing van de bestemming. De Platenbar wordt geen kroeg maar naast koffie, thee en fris willen we ook graag een glaasje wijn of bier kunnen schenken. Dat hoort bij het concept van De Platenbar, met een glaasje van het één of ander luisteren naar muziek. De planning is om in de zomer van 2022 de deuren te openen. Een mogelijke aanpassing van de bestemming en het verkrijgen van de vergunning neemt zo'n 26 weken in beslag. Het wordt dus allemaal nog spannend.

Laatst bijgewerkt op 17 september 2021

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede