Onehitwonders

Een eendagsvlieg of onehitwonder is een artiest of groep die slechts één hit heeft gehad in de hitparade. Eendagsvliegen hoeven niet per definitie onsuccesvol in de muziekindustrie te zijn. Zo zijn er artiesten die meestal buiten het popmuziekgenre van de hitparades vallen en daardoor weinig singles verkopen. De naam verwijst naar de eendagsvlieg. De betiteling van een artiest of muziekgroep als eendagsvlieg is tijd- en plaatsgebonden. Zo zou de Britse popgroep The Rubettes in de Verenigde Staten als eendagsvlieg kunnen worden gezien omdat Sugar baby love uit 1974 hun enige Amerikaanse hit was, maar ze hebben later in het Verenigd Koninkrijk nog meer hits gehad.

Er zijn ontzettend veel goede eendagsvliegen, maar welke is volgens jou de allerbeste? Deze nummers blijf je voor altijd meezingen, maar van de artiest hoor je eigenlijk nooit meer wat:

John Miles - Music (1976)

"Music was my first love and it will be my last/the music of tomorrow, the music of the past." De tekst zegt het eigenlijk al: het nummer is een ode aan de muziek in het algemeen. Bob Marshall zou willen dat hij het geschreven had. Hij is in de jaren 70 namelijk de vaste schrijfpartner van Miles, maar juist in deze track heeft hij geen aandeel gehad. John Miles is in Leeds als hij zich verveelt en in slechts een half uur de tekst van 'Music' uit zijn mouw schudt. De zanger denkt dan een goede basis te hebben voor verschillende singles, maar later komt hij tot de conclusie dat het allemaal te goed in elkaar past om niet als één track uit te brengen. Het is maar goed dat Miles uiteindelijk deze keuze maakt, want anders zouden we 'Music' nooit hebben gekend!

Opus - Live is Life (1985)

Wie kent dit liedje niet? Dankzij Maradona werd het een wereldhit. En daar is de Oostenrijkse band Opus, die het nummer maakte, hem nog steeds dankbaar voor. "Hij kende onze muziek heel goed, hij kon het meezingen." Op 19 april 1989 speelde Napoli de return van de halve finales van de UEFA Cup tegen Bayern Munchen, in het stadion van Bayern Munchen.Tijdens de warming-up werd onder andere het nummer Live is Life gedraaid. En op de maat van dat nummer begint Maradona de bal hoog te houden, en hij maakt er echt een showtje van.

Kansas - Dust in the Wind (1978) 

De gitaarlijn voor dit nummer werd geschreven door Kerry Livgren tijdens het oefenen van vingerzettingen. Zijn vrouw, Vicci, hoorde zijn oefening en merkte op dat ze de melodie erg mooi vond en moedigde hem aan om er een tekst bij te schrijven. Livgren was niet zeker of zijn collega-bandleden het geschikt zouden vinden, omdat het sterk afweek van de tot dan toe kenmerkende speelstijl van de band. Maar hij diende het nummer toch in en het lied werd goed bevonden en opgenomen. De rest is geschiedenis... De liedtekst is een meditatie op de sterflijkheid en de onvermijdelijkheid van de dood. De tekst werd geschreven door Kerry Livgren nadat hij een boek had gelezen over de poëzie van de inheemse bevolking van Amerika, de Indianen. Hij liet zich inspireren door de regel: For all we are is dust in the wind (Alles wat we zijn is stof in de wind). Deze tekstregel wordt weerspiegeld in het refrein van het lied.

The Verve - Bitter Sweet Symphony (1997)

De eerste en enige hit van The Verve in ons land. 'Bitter Sweet Symphony' is gebaseerd op de instrumentale versie van 'The Last Time' van de Rolling Stones, gespeeld door The Andrew Loog Oldham Orchestra. Omdat er voorhand niet om toestemming is gevraagd moet de band uiteindelijk alle royalties afstaan om het nummer uit te mogen brengen. De single wordt desondanks een grote hit in Engeland. In Nederland bereikt 'Bittersweet Symphony' de veertiende positie in de Mega Top 50.

4 Non Blondes - What's Up (1992)

Midden jaren 90 was ze waarschijnlijk (tijdelijk) het bekendste gezicht van de globale muziekwereld. Overal hoorde en zag je Linda Perry van 4 Non Blondes met de wereldhit What’s Up? Nog voor het opleveren een tweede album, in 1994, besloten de bandleden van 4 Non Blondes ermee te stoppen. De naam 4 Non Blondes is ontstaan door een ontmoeting met een blonde familie, waar zoonlief een stukje pizza wilde pakken, dat op de vuilnisbak lag. Terwijl de blonde moeder uitlegde dat het stuk waarschijnlijk vies was van duiven en mensen, kijk ze indringend naar de 4 dames: 4 Non Blondes…

Crazy Town - Butterfly (2000)

Crazy Town is zo’n groep waar je nooit meer wat van gehoord hebt, maar eigenlijk super dope was. De mannen zijn bekend van hun smoothe radiohit Butterfly, waar sinds Spotify al 150 miljoen mensen naar luisterden. Wie ook into de rock-infused hip hop van de Beastie Boys en Limp Bizkit was hoopt vast ook op een nieuw succesnummer van deze groep.

A Flock of Seagulls – The More You Live (1985)

A Flock of Seagulls ("een zwerm zeemeeuwen") werd in 1979 in Liverpool opgericht door de gebroeders Mike en Ali Score, aangevuld met Frank Maudsley. De band was een opvolger van Tontrix, een groepje dat onbekend is gebleven. 'The More You Live The More You Love' is de eerste single van het album The Story Of A Young Heart van A Flock Of Seagulls uit 1985. De Britse new wave-band kiest voor een lichtere poppy smaak voor het album wegens slechte verkoopcijfers. Het levert ze echter geen hits of miljoenenverkoop op.

Alizee - Moi..... Lolita (2001)

Als je voor 1995 geboren bent dan kan je haar nummer Moi... Lolita ongetwijfeld. Nadat deze single eerst in Frankrijk werd uitgebracht volgde later een nummer 1 hit in Rusland, Polen, Spanje, Italië terwijl het in Nederland op de 2e plek bleef steken. Misschien wel het meest bekende beeld van Alizée is haar YouTube-video die 127 miljoen keer bekeken is. Met een heerlijke souplesse danst ze erop los terwijl ze haar grote hit aan de man brengt.

Sisqó - Thong Song (1999)

Sisqó werd in een dag wereldberoemd, maar hij was geen nieuw kid on the block toen hij met het beruchte nummer Thong Song kwam. Hij zat namelijk in de r&b-formatie Dru Hill. Als je de clip van de track nu nog eens checkt krijg je toch heimwee naar de 90s? Zelf als je toen nog niet geboren was. Daarom, please Sisqó; geef ons die vibes weer eens!

Afroman - Because I got high (2000)

Deze stoner-klassieker uit 2000 blijft lekker. Afroman heeft na deze hit geprobeerd zichzelf te profileren als de cannabis rapper, en bracht in 2013 nog een g-funk album uit genaamd Marijuana Music. Eenjaar later laat hij zien dat hij ook wel weet hoe het zit, want zijn album noemt hij dan One Hit Wonder.

Fiction Factory - Feels Like Heaven (1984)

De single heeft de naam het eerste nummer te zijn, dat de groep heeft geschreven; de naam waaronder het moest verschijnen was nog niet bekend. De single haalde begin 1984 diverse hitlijsten in Europese landen: thuisland het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Italië, Nederland en België (Vlaanderen) gingen voor de bijl voor deze new wave single. In Nederland werd de plaat op maandag 30 januari 1984 door dj Frits Spits en producer Tom Blomberg in het programma De Avondspits verkozen tot de 282e NOS Steunplaat van de week op Hilversum 3 en werd een radiohit in de destijds drie hitlijsten op de nationale popzender.

Meredith Brooks - Bitch (1997)

Deze badass rockgirl deed menig wenkbrauw fronsen toen ze in 1997 met het nummer Bitch kwam. En zoveel jaar later staan nog steeds hele kroegen keihard mee te blèren. De tekst is zo brutaal en in-your-face, dat-ie nog wel even blijft nagalmen.

Natalia Imbruglia - Torn (1997)

Ze heeft meer muziek gemaakt dan haar debuutalbums in 1997, maar weinig mensen kennen meer van haar dan Torn, de hit uit 1997. Op Spotify heeft het nummer 30 miljoen streams. Ter vergelijking: haar op een-na populairste liedje is 12.000 keer beluisterd.

Hanson - MMMbop (1997)

Ken je deze nog? De drie broertjes van Hanson zetten de wereld van heel veel meiden en jongens in 1997 op z’n kop met de mega-hit MMMBop. Heerlijk nummer, en aangezien de mannen nog steeds muziek uitbrengen hopen we nog steeds op een nieuwe ultieme meezinger.

Ultimate Kaos - Casanova (1998)

Zo snel als een casanova verdwijnt uit het leven van z’n nieuwe lover, zo snel was de groep achter deze hit verdwenen uit de spotlights. Super jammer, want meer dan twintig jaar later zingen we ‘m nog steeds keihard mee. Tijd voor een reünie, mannen?

Lou Bega - Mambo no 5 (1999)

Lou Bega is geen gelegenheids mambo-gek hoor, maar toch scoorde hij maar één echte hit met de stijl. De zanger van Italiaans-Ugandese komaf heeft zijn hele stijl en sound geïnspireerd op mambo muziek. Met Mambo no 5 maakte hij een hele hoop fans. Tijd voor een revival.

O-Zone - Dragonstea Din Tei (2004)

Een stormachtig succes, die ene – volgens tegenstanders – gruwelijk irritante song van de anonieme Moldavische dj-formatie O-Zone. Toen het lied in de lente van 2004 West-Europa bereikte, besmette het vrijwel alle hitlijsten. Van Portugal tot Noorwegen: de hit infiltreerde alle West-Europese hitparades. Opvallend: vooral de West-Europese landen moesten eraan geloven, terwijl Oost-Europa “gespaard” bleef van deze oorwurm.

Cali Swag District - Teach me How to Dougie (2010)

Anthem...! Deze is zo classic dat het de groep Cali Swag District vergeven is dat we al sinds 2010 wachten op een vervolg. Oke, in 2016 probeerden ze het nog eens met een EP, maar alleen de ekte ekte fans tuneden in.

Passenger - Let Her Go (2012)

Onlangs bracht Passenger nog een album uit. De liefhebber zal vast heel blij er van worden, maar de massa liet het koud. Een paar duizend streams steekt nogal schamel af bij de 991 miljoen streams die mensen voor Let her Go, zijn monsterhit uit 2012, over hadden. En of zijn nieuwere liedjes vaak gezongen worden bij talentenjachten, don’t think so. Hopelijk komt hij deze herfst met dezelfde mood als Let her Go.

Lilly Wood & The Prick and Robin Schulz - Prayer in C (2014)

Dit Franse new wave/electro duo maakten al een tijdje samen muziek, toen ze in 2014 ineens de hitlijsten bestormden met de track Prayer in C, samen met de Duitse house producer Robin Schulz. Het bleek een goede collab, want as we speak hebben al bijna 600 miljoen fans ernaar geluisterd op Spotify. Hun andere liedjes komen nog lang niet in de buurt van deze cijfers.

Somebody that I used to Know - Gotye (2011)

Kun je je voorstellen dat dit nummer uit 2011 stamt? Het deuntje van deze knaller van een hit zit bij iedereen, of in ieder geval de 500 miljoen mensen die ‘m streamden op Spotify, nog vers in het geheugen. Maar toch, we want more!

Beluister op Spotify deze one-hit-wonders: De Platenbar - One-Hit-Wonders

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede