Het verhaal achter de platenhoes: Electric Ladyland (1968)

Jimi Hendrixs derde en laatste album, Electric Ladyland, wordt beschouwd als een van de meest baanbrekende rock-albums aller tijden. Of je het daarmee eens bent, is aan jou natuurlijk, maar de wereld, en zelfs Jimi Hendrix zelf, waren geschokt door de naakte dames op de cover van het album. Wat is het verhaal achter dit controversiële album? Blijf lezen om erachter te komen.

De eerste Amerikaanse persing heeft een bruinzwarte hoes met een foto van Jimi in oranjetinten. Deze persing is uitgebracht op het Reprise label en heeft catalogusnummer 2RS 6307. Het label op de lp is in 2 kleuren: bovenaan oranje met het logo van Reprise: een r in een cirkel en een boot aan de linkerkant, onder okergeel met de titel van de plaat en de trackinfo. Helemaal onderaan staat ‘Made in U.S.A’. De waarde van deze versie in een perfecte staat is tussen de 50-100 euro.

De eerste Engelse persing is er in 3 varianten. Deze zijn uitgebracht op het platenlabel Track Record, en hebben catalogusnummer 613008/9. De gelamineerde hoes heeft de naakte vrouwen op de voorkant. Rechtsonder staat de naam en de titel van het album in witte letters. Het label van de plaat is zwart, met het catalogusnummer aan de linkerkant. Het logo van Track Record bovenaan, en ‘Made in Gt.Britain onder. De lp heeft een klaphoes, met binnenin aan de ene kant een foto van Jimi omhuld door rook en aan de andere kant staat de trackinfo, met daarboven 2 foto’s van de andere leden van de band. De letterkleur die gebruikt is voor de trackinfo varieert. Er is een met witte letter, een met blauwe en een met blauw met witte letters. Daarnaast is er een versie met blauw/witte letters die wel de Ghost-versie wordt genoemd. Het wit wordt veroorzaakt door een tracklisting in een andere volgorde in witte letters onder de blauwe tekst. De waarde van een eerste Engelse persing is fors. De blauwe tekst is het meest waardevol. Een exemplaar met de plaat en de hoes in een perfecte staat is zeker tussen de 750-1000 euro waard. De versie met de witte tekst is iets minder waard, maar in een perfecte staat toch nog ongeveer tussen de 250-500 euro. De zogenaamde Ghost-versie is in perfecte staat ongeveer tussen de 400-700 euro waard. De waarde fluctueert en kan hoger of lager uitvallen.

Achtergrond

De hoes was het idee van fotograaf David Montgomery, beroemd fotograaf van de rich and famous. Hij wilde vrouwen laten zien zoals ze zijn. Doorsnee lichamen, en geen pin-ups en geen modellen zoals in de Playboy. Dus ging hij een kroeg in en riep: ‘Steek je hand op als je naakt met Jimi Hendrix op de foto wil. Je krijgt zeven pond.’Electric Ladyland

Montgomery slaagde in zijn opzet om gewone vrouwen te laten zien. De vrouwen –negentien in totaal als je de hoes uitklapt –hebben lichamen die niet perfect zijn, wat natuurlijk voor bijna iedereen op aarde geldt. Maar het sterke aan het beeld is dat alle vrouwen overduidelijk zichzelf zijn. Je ziet individuen en geen objecten.

Het idee van Montgomery was aan Hendrix niet besteed. Naakte vrouwen leiden af van de muziek, was zijn commentaar. Dus hij werkte niet mee aan Montgomery’s plan om tussen de vrouwen te gaan staan. Hendrix kwam gewoon niet opdagen bij de fotosessie. Dat bracht Montgomery in de problemen, want hij had zijn belichting ingericht op Hendrix. Toen duidelijk was dat de gitarist niet kwam, was er amper tijd om de belichting te veranderen. Daarom is de foto wat donker uitgevallen. Montgomery kon maar één ding bedenken om Hendrix toch op de cover te krijgen; hij gaf een aantal vrouwen de vorige lp’s van Hendrix om vast te houden.

Electric Ladyland was een groot succes, en dat had, zo zijn we geneigd te geloven, in eerste instantie met de muziek op de dubbel-lp te maken. Hendrix was één van de beste gitaristen aller tijden –de beste? -, die zowel met eigen werk (Voodoo Chile) als andermans werk (All along the Watchtower) uit de voeten kon.

Maar de hoes droeg natuurlijk wel bij aan het succes. Tot op de dag van vandaag. Ze is zeer gewild onder platenverzamelaars. Een paar jaar geleden zijn de originele printen nog uit de studio van Montgomery gestolen en niet meer teruggevonden. Die hangen nu vast ergens bij iemand aan de muur.

Notering in de hitlijsten

Electric Ladyland was het laatste studioalbum van Hendrix. Het bevatte de iconische nummers 'Voodoo Child', hun cover van Bob Dylan's 'All Along the Watchtower', 'Crosstown Traffic' en anderen. Het was de enige Hendrix-lp die nummer 1 bereikte in de Billboard-grafiek. In de Verenigde Staten bereikt de plaat nummer 1 en worden er in totaal meer dan 2 miljoen exemplaren van verkocht. In het Verenigd Koninkrijk blijft de plaat steken op plek 6 en in Nederland komt Electric Ladyland niet verder dan plek 75 in de Album Top 100. Voodoo Chile doet het als single een stuk beter. Het nummer staat 9 weken in de Top 40 met nummer 4 als piekpositie. All Along the Watchtower, de b-kant van Voodoo Chile, staat 8 weken in de Top 40. Nummer 10 is de hoogste notering voor dit nummer.

Nog geen 2 jaar na het uitkomen van Electric Ladyland overlijdt Jimi Hendrix in het appartement van zijn vriendin. Hij is dan pas 27 jaar oud...

Electric Ladyland (binnenkant)

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede