Motown

Motown is een muzieklabel uit Detroit. Het is opgericht door Berry Gordy (28 november 1929) in 1959. In deze tijd ging het Berry Gordy jr.snel met het succes van het label met de specifieke Motown sound. De naam is een samentrekking van "Motor City", de bijnaam voor Detroit, en het woord "town". Onder de vele labels van Motown waren Motown Records en Tamla Records de bekendste. In Europa werden de platen veelal onder de naam Tamla-Motown uitgebracht. Motown begon als een familiebedrijf, maar werd in 1988 verkocht aan MCA Records, waarna het nog enkele malen van eigenaar verwisselde. Tegenwoordig maakt Motown deel uit van The Island Def Jam Motown Music Group, dat zelf weer een onderdeel is van de Universal Music Group.

Zeker in de jaren zestig en zeventig was Motown meer dan een label. De muziek die er werd geproduceerd, door Gordy gelabeld als "The sound of young America", vormde de eerste basis voor de doorbraak van Afro-Amerikaanse populaire muziek naar een blank publiek. De muziek heeft een kenmerkend geluid, doordat een vaste groep componisten en producers voor de vormgeving zorgde en voor vrijwel alle opnames dezelfde huisband The Funk Brothers gebruikt werd, met achtergrondzang van The Andantes en hun mannelijke tegenhangers The Originals.

Berry Gordy creëerde in een relatief korte tijd een soort muzikaal imperium. Hij wist talentvolle artiesten, producers, liedjesschrijvers en studiomuzikanten aan zich te binden. In eerste instantie richtte het label zich op rock-'n-roll muziek, maar Gordy liet gospelelementen steeds meer naar voren komen in de muziek die onder de Motownvlag geproduceerd werd.

Tamboerijn en handgeklap worden naast een vocale vraag-antwoord-structuur kenmerkende elementen voor de Motownmuziek. Het is hierdoor dat de gospel- en soulmuziek steeds grotere populariteit verwerft onder alle lagen van de bevolking. The Supremes en de The Temptations boeken successen in de hitlijsten. Ook grote namen als Marvin Gaye en Stevie Wonder vielen onder Berry Gordy en zijn Motownlabel. Bij het ontwikkelen van het Motown-geluid heeft Berry Gordy altijd voor ogen gehad dat hij muziek moest maken die gestoeld was op een basis die nog teruggreep op de wortels van de zwarte bluesmuzikanten, maar die zo moest zijn aangepast dat hij acceptabel was voor de (veel grotere) markt van mainstream-popmuziekliefhebbers.Het geluid van Motown klinkt daarom ook gepolijster dan dat van andere soullabels in de jaren zestig, zoals bijvoorbeeld het Stax-label. Toch was Gordy wel van mening dat het uiteindelijke resultaat een afspiegeling was van de achtergrond waar de Motown-medewerkers vandaan kwamen. Zelf vatte hij het ooit samen in zes woorden: "rats, roaches, struggle, talent, guts and love".

Gordy zorgde voor een competitieve strijd tussen de verschillende liedjesschrijvers die aan het label verbonden waren. Dit zorgde voor veel hits, want de songwriters probeerden allemaal een wit voetje te halen bij de grote baas. Dit werkte zo goed dat 75 procent van de door Motown uitgebrachte singles een hit werd.

Artiesten

De bekendste artiesten die hebben opgenomen voor Motown zijn:

Solo artiesten 

 Groepen  Duo's
 

Blinky (Sondra Williams)

G.C. Cameron

Marvin Gaye

Johnny Gill

Eddie Holland

Brenda Holloway

Thelma Houston

Chuck Jackson

Michael Jackson

Rick James

Marv Johnson

Gladys Knight

Shorty Long

Barbara Randolph

Lionel Richie

Smokey Robinson

Diana Ross

David Ruffin

Jimmy Ruffin

Edwin Starr

R. Dean Taylor

Teena Marie

Tammi Terrell

Mary Wells

Waylon (voor Universal Motown Records)

Kim Weston

Shanice Wilson (voor Universal Motown Records)

Stevie Wonder

Syreeta Wright

 

Blaze

Bobby Taylor & the Vancouvers

Boyz II Men

Commodores

The Contours

DeBarge

The Elgins

The Four Seasons

Four Tops

Gladys Knight & the Pips

The Isley Brothers

The Jackson 5

Junior Walker & the All Stars

Martha & The Vandellas

The Marvelettes

The Miracles

The Originals

The Spinners

The Supremes

The Temptations

The Undisputed Truth

The Velvelettes

Ashford & Simpson

G.C. Cameron & Syreeta Wright

Marvin Gaye & Diana Ross

Marvin Gaye & Kim Weston

Marvin Gaye & Tammi Terrell

Billy Preston & Syreeta Wright

Edwin Starr & Blinky

Hitsville USA

"Hitsville USA" is de bijnaam voor het eerste hoofdkantoor van Motown Records, dat was gevestigd in 2648 West Grand Boulevard in Detroit, Michigan. Voordat Berry Gordy, de oprichter van Motown het gebouw in 1959 kocht, was in het pand een fotostudio gevestigd. Nadat Gordy in 1972 Motown Records naar Los Angeles verplaatste, werd de Hitsville-studio omgevormd naar het Motown Museum

Bezoek hier de website van Motown Museum

Bezoek hier de website Rock & Roll Hall of Fame

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede